Varasitko matkan Deturilta? Älä tee näin, viranomainen neuvoo

Detur on perustellut soppaansa koronapandemian ja Ukrainan sodan vaikutuksilla matkailualaan.

Matkatoimisto Detur Finland Oy Helsingin Eerikinkadulla 17. tammikuuta 2011.

23.9. 15:30

Matkayhtiö Detur tiedotti perjantaina keskeyttävänsä toimintansa ja peruvansa kaikki matkansa vuoden loppuun saakka. Sekasortoista tilannetta selvittävän Kuluttaja- ja kilpailuviraston (KKV) mukaan yhtiö ei ole toistaiseksi antanut tilanteestaan riittäviä ja luotettavia tietoja. Virasto kertoo selvitysten jatkuvan.

KKV:n mukaan Deturin asiakkaiden ei tule tässä vaiheessa itse perua matkojaan vaan odottaa yhtiön ilmoitusta. Virasto huomauttaa, että matkanjärjestäjän on palautettava matkustajan rahat ilman aiheetonta viivytystä ja viimeistään 14 päivän kuluttua sopimuksen perumisesta.

Torstaina Suomen uutisiin levisi tietoja Deturin kyvyttömyydestä maksaa asiakkaidensa matkapaketteihin kuuluvia majoituksia. Hotellit Turkissa, Rodoksella ja Kreetalla perivät jo kertaalleen pulitettuja rahoja hämmentyneiltä suomalaisilta. Ilta-Sanomien tietojen mukaan osa kieltäytyi maksamasta.

Myöskään KKV:n mukaan Deturin asiakkaiden ei tule myöntyä maksuihin, ellei se ole käytännön syistä välttämätöntä.

”Turkissa matkailuministeriökin on vaatinut, ettei hotellimaksuja peritä toistamiseen. Vetoa siis siihen, että hotelli on kertaalleen maksettu ja vältä maksamista. Jos olet jo maksanut tai tilanteen pakottamana katsot, ettet voi välttyä maksulta, säilytä kuitti myöhempää korvausvaatimusta varten”, viraston tiedotteessa lukee.

Deturin mukaan viime vuodet ovat olleet myrskyisiä ja haasteet suurempia yleensä matkailualalla. Ensin pandemia supisti tuntuvasti kansainvälistä liikennettä, ja sen jälkeen palvelujen uudelleen käynnistäminen on ollut paikoin haastavaa. Lähettämässään viestissä yhtiö viittasi muun muassa lentoasemien ja lentoyhtiöiden lakkoihin.

Oman lisänsä on tuonut myös Ukrainan sodan aiheuttamat inflaation kiihtyminen, valuuttakurssien heikentyminen ja energiahintojen nousu.

Deturin mukaan tilanne vaatii yhtiöltä uutta alkua ja pääomaa, jotta toiminta saadaan terveelle pohjalle. Tämä tarkoittaa muutoksia organisaatioon, ja uudelleenjärjestelyn ajaksi toiminta keskeytetään väliaikaisesti. Loppuvuoden tilauslennot perutaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?