Deturin lomalaiset ihmettelevät tietoja paluulennosta – Tuulan 70-vuotisjuhlien risteily vaihtui epätietoiseen odotteluun

Detur alkaa ilmeisesti kuljettaa matkailijoita takaisin etuajassa. Moni odotteli epätietoisena paluutietoja kännykkäänsä.

Hämmennystä alanyalaisen hotellin respassa.

23.9. 13:19

Suomalaismatkailijoiden loma Deturin matkassa jatkui kaoottisissa merkeissä tänään perjantaina. Aikaistetuista paluulennoista odoteltiin tietoa, mutta tilanne oli sekava.

Deturin paluulennon pitäisi lähteä Antalyasta Jyväskylään kello 18.30.

– Täällä hotellilla puhuttiin myös Kuopiosta, vaikka meidän pitäisi mennä Jyväskylään, Tuula Keihänen Soinsaari ihmetteli.

– Se selviää sitten ehkä kentällä. On tämä niin.

Jyväskyläläisnainen on asunut Kleopatra Beach -hotellissa. Parikymmenpäinen sukulaisjoukko oli saapunut eri puolilta Suomea viettämään hänen 70-vuotisjuhliaan. Merkkipäivä oli torstaina. Aamukuudelta Whatsappiin napasahti viesti paluulennosta, eikä juhlaväki päässyt enää tälle päivälle suunnitellulle risteilylle.

Sekavia viestejä

Suomalaisasiakkailla on ollut ongelmia Turkin Alanyan ja Siden lisäksi myös Kreetalla ja Rodoksella.

Deturin ristiriitainen toiminta ja viestintä kiukutti yhä useampaa.

– Deturin viralliset lausunnot ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä Deturin edustajat ovat kertoneet meille täällä. Muun muassa faksin tulostetta jakoi Deturin opas, mutta nyt sanovat, että sellaista viestintää eivät käytä, kertoo Alanyan Arsi Paradise Beach -hotellissa matkaseurueineen yöpyvä Jenni Katajisto.

– Sanoivat meille, että matka maksetaan aina jälkikäteen heidän toimestaan hotellille, lehtilausunnon mukaan matkat jo maksettu. Oppaat täällä välttelevät asiakkaiden kysymyksiä, eivätkä ole tavoitettavissa. Tulisivat hotellille ajamaan asiakkaidensa oikeuksia!

Useat eri hotellit kertoivat Deturin asiakkaille keskiviikkona ja torstaina, ettei yhtiö ole maksanut asiakkaiden majoituksista. Hotellit ovat vaatineet asiakkailta maksuja, vaikka nämä kertoivat hotelleissa maksaneensa yöpymisensä jo kertaalleen Deturille.

Hotelleissa on kiertänyt faksi, jossa kerrotaan Deturin myynnistä suuremmalle yhtiölle. Deturin tiedotteen mukaan faksi on ”selvästi väärennetty”, eikä yhtiö lähettämä.

Perjantaina Ankarasta Alanyaan saapui Turkin-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo. Hän kertoi Ylelle Turkin matkailuministeriön viestin siitä, ettei suomalaisten tule missään tapauksessa maksaa toista kertaa hotellihuoneesta.

– Turkki pyrkii pitämään huolen, että jatkossakin tänne tulee suomalaisia turisteja, Pahkasalo sanoi.

Alanyassa on noin 1 700 Deturin asiakasta, joista noin puolet on Suomen kansalaisia. Vielä torstaina yksi lento saapui Suomesta.

Emme maksa mitään

Sara Keski-Rauska viettää bestiksensä kanssa lomaa Alanyan Kleopatra Arsi -hotellissa, joka buukattiin kolmekymppisjuhlien kunniaksi jo vuosi takaperin. Nyt loma on saanut ikävän käänteen.

– Emme aio maksaa hotellille mitään, kun matka on jo kerran Deturille maksettu. Enää ei ole niin väliä, vaikka meidät heitettäisiin pihalle, kunhan lento järjestyy.

Torstaina hotellin aula täyttyi pohjoismaisista asiakkaista, joille Deturin matkaoppaat pitivät infotilaisuutta. Oppaiden mielestä asiakkaiden olisi hyvä maksaa, ettei heitä heitetä ulos, ja että Detur palauttaa rahat.

Hotellin viesti asiakkaalle.

– Asiakkaat olivat tosi vihaisia, ja oppaat tuskaisia. Ymmärsin että heidät irtisanotaan, ja eihän se kivaa ollut joutua hoitamaan tällaista sotkua ja saada asiakkaiden kiukut päälle.

Myös Keski-Rauska ihmettelee Deturia. Kun hän oli yhteydessä asiakaspalveluun, he ohjeistivat sekavan viestinvaihdon päätteeksi niin, ettei hotellilla ole oikeutta periä maksua. Sitten ohje muuttui.

Myös Katajiston mukaan porukan pitäisi maksaa tänään, tai he lentävät ulos hotellista.

– Ollaan juuri osa porukasta retkellä, ettei koko loma mene pilalle tämän sotkun vuoksi. Jännittää paluu hotellille retken jälkeen, kun ei tiedä, mikä odottaa. Laukut pakattuina huoneessa, passit, rahat ja arvojutut kulkee mukana koko ajan, jos huone olisi tyhjätty. Ikävä fiilis koko ajan takaraivossa.

Myös Keski-Rauska haluaa ottaa viimeisestä lomapäivästä kaiken irti, kaikesta huolimatta. Ystävykset ovat menossa ottamaan tatuoinnit, aika varattiin jo heti loman alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?