Yli kolmannes työnantajista kyselyssä: Työvoimapula pahempi kuin koskaan

Henkilöstöpalveluita tarjoavan Baronan mukaan julkisen sektorin tulisi tarkastella kriittisesti kielitaitovaatimuksiaan.

Baronen kyselyyn vastanneista 40 prosenttia arvioi työvoimatarpeen lisääntyvän paljon seuraavan vuoden aikana.

22.9. 12:59

Työvoimapula on syventynyt viime syksyyn verrattuna. Työnantajista 55 prosenttia kertoi kärsivänsä työvoimapulasta, ja julkisella sektorilla osuus oli 77 prosenttia.

Henkilöstöpalveluyritys Baronan kyselyn mukaan yli kolmannes vastanneista kuvasi työvoimapulaa pahemmaksi kuin koskaan aiemmin. Tämä oli 13 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten.

Työvoimapulan odotetaan vain vaikeutuvan, sillä vastanneista 40 prosenttia arvioi työvoimatarpeen lisääntyvän paljon seuraavan vuoden aikana.

Työvoimapulasta huolimatta mahdollisuus työskennellä englanniksi ei ole vuoden aikana merkittävästi kehittynyt. Englanniksi ei voi työskennellä 39 prosentissa työpaikoista, mikä on lähes tarkalleen yhtä paljon kuin viime vuonna.

Heikko kielitaito koettiin yhä kansainvälisten osaajien palkkaamisen suurimmaksi esteeksi. Sitä piti vähintään melko suurena haasteena 64 prosenttia työnantajista.

Työllistymistä vaikeuttivat myös lainsäädäntöön ja lupiin liittyvät esteet, saatavilla olevien henkilöstöpalveluiden laatu ja sopivuus ja kulttuuriset haasteet.

– Kaikkien yritysten ja myös julkisen sektorin tulisi tarkastella kriittisesti kielitaitovaatimuksiaan. Koulutusmahdollisuudet ovat tärkeitä, mutta kielitaito kehittyy parhaiten sitä käyttämällä, Baronan kansainvälisestä työvoimasta vastaava johtaja Elina Koskela sanoi tiedotteessa.

Koskelan mukaan vieraskieliset voisivat tehdä ensimmäisten kuukausien aikana vain sellaisia työtehtäviä, joissa pärjää heikommallakin kielitaidolla.

Ulkomaista työvoimaa aiempaa enemmän

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että kansainvälinen työvoima on lisääntynyt suomalaisten työnantajien palkkalistoilla viisi prosenttiyksikköä verrattuna viime syksyyn. Nyt 44 prosenttia vastaajista kertoi työllistävänsä kansainvälisiä osaajia.

Kansainvälisellä työvoimalla tarkoitetaan ulkomaista työvoimaa sekä Suomessa asuvia ulkomaalaistaustaisia, joilla ei ole sujuvaa suomen kielen taitoa.

Kansainvälisten osaajien saatavuus oli vastanneiden mielestä parantunut.

Yhdeksän prosenttia työnantajista kertoi työllistäneensä sotaa paenneita ukrainalaisia. Sisäministeriön mukaan Suomessa on noin 38 000 tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakenutta ukrainalaista.

– Suomalaisten yritysten onnistumiset Ukrainasta sotaa paenneiden työllistämisessä osoittavat, että osalla työnantajista on kykyä työllistää myös niitä, jotka eivät puhu suomea. Tiedämme silti, että tuhannet hyvin motivoituneet ukrainalaiset eivät ole päässeet työnsyrjään kiinni, Koskela sanoi.

Taloustutkimus haastatteli Baronan tutkimusta varten yli viittäsataa yksityistä ja julkista työnantajaa kesä-elokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?