IS-kysely: Suomalaisilta tyly tuomio Marinille ja Tuppuraiselle Uniper-sotkussa

Suomalaiset näkevät Fortumin ja Uniperin vaikeudet ”liiketoiminnan kautta”. Pyyhkeitä saavat kuitenkin myös pääministeri Sanna Marin ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

22.9. 6:00

Suomalaiset pitävät Uniper-sotkun suurimpana vastuunkantajana yhtiön toimivaa johtoa ja hallitusta. Tätä mieltä on reilusti yli puolet IS:n tilaaman kyselyn vastaajista.

Mutta myös pääministeri Sanna Marin (sd) ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) saavat pyyhkeitä.

Suomen historian surullisimpiin kuuluva talousseikkailu vaikutti keskiviikkona päättyvän Fortumin ja Saksan valtion sopuun Uniperin kansallistamisesta.

Fortumin omistuksessa olleet energiafirma Uniperin osakkeet päätyvät Saksan valtioille 500 miljoonalla eurolla. Uniper lupaa palauttaa lisäksi Fortumille sen myöntämän kahdeksan miljardin euron rahoituksen.

Fortum maksoi aikoinaan Uniperin osakkeista seitsemän miljardia euroa. Fortumin pääomistaja on Suomen valtio eli suomalaiset veronmaksajat.

Vastaajien mielestä suurimman vastuun kantavat Fortumin toimiva johto ja yhtiön hallitus. Kuvassa toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Taloustutkimuksen toteuttamassa ja IS:n tilaamassa kyselyssä 62 prosenttia vastaajista piti vaikeuksista vastuullisina Fortumin toimivaa johtoa ja yhtiön hallitusta. Fortumin toimitusjohtaja on Markus Rauramo ja hallituksen puheenjohtajana Veli-Matti Reinikkala.

22 prosenttia piti suurimpana vastuullisena Suomen hallitusta.

– Tämä nähdään liiketoiminnan kautta, pohtii Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Uniper joutui vaikeuksiin, kun Venäjä alkoi sotansa vuoksi keskeyttää kaasutoimituksia Saksaan.

Uniper joutui vaikeuksiin, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa keskeytti kaasutoimitukset Venäjältä Saksaan. Saksan hallitus pelkää kansalaisten kaasulaskujen holtitonta nousua.

Rahkosen mukaan Suomen hallituskaan ei kuitenkaan saa niin hyvää arvosanaa kuin voisi odottaa.

– Hallitushan on muuten ollut hyvin suosittu.

Tyytymättömyys näkyy, kun kysyttiin pääministeri Sanna Marinin ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen toiminnasta asiassa.

50 prosenttia katsoi pääministeri Marinin onnistuneen melko tai erittäin huonosti asiassa. 18 prosenttia katsoi Marinin onnistuneen melko tai erittäin hyvin.

48 prosenttia vastaajista katsoi Tuppuraisen onnistuneen melko tai erittäin huonosti. Melko tai erittäin hyvin Tuppuraisen katsoi onnistuneen 16 prosenttia.

– Ehkä nähdään, että tämä ei sittenkään mennyt kuin Strömsössä, Rahkonen sanoo.

Marinin osalta 32 prosenttia arvioi, että hän ei ollut selvinnyt asiassa ”hyvin tai huonosti”. Tuppuraisen kohdalla samaa mieltä oli 36 prosenttia. Kummankin kohdalla naiset valitsivat tämän vaihtoehdon miehiä useammin.

Rahkosen mukaan vastaajien puoluekanta vaikutti selvästi ministerien ”arvosanoihin”. Myönteisimmät arviot tulivat hallituspuolueiden, Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden, kannattajilta.

– Perussuomalaiset olivat jyrkimpiä, eivätkä kokoomuslaisetkaan kovin tyytyväisiä, Rahkonen sanoo.

Taloustutkimus haastatteli 1198:aa henkilöä 20.–21.9. 2022. Haastattelut tehtiin internetpaneelissa, ja ositettu satunnaisotos edustaa Suomen aikuisväestöä (18–79-vuotiaat). Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?