Professori Rothovius: ”Näin laskettuna Fortumin tappio on vielä suurempi”

Jos Fortum olisi sijoittanut Uniperiin sijoitetut seitsemän miljardia järkevämmin, niistä saataisiin yhä positiivista tuottoa, rahoituksen professori Timo Rothovius sanoo.

Saksa kertoi tänään käytännössä kansallistavansa Uniperin.

21.9. 16:10

Energiayhtiö Fortum tiedotti tänään irrottautuvansa saksalaisesta Uniperista. Näin kuluvan vuoden kestänyt kamppailu tytäryhtiön tappioista ja omistuksesta on päättymässä.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kuvasi sidoksen katkaisemista Uniperiin ”kivuliaaksi”. Fortum on sijoittanut Uniperiin 7,5 miljardia euroa ja saa nyt takaisin noin puoli miljardia.

Uniperin maksamien noin 900 miljoonan euron osinkojen jälkeen Uniperista syntyy Rauramon mukaan Fortumille yhteensä vajaan kuuden miljardin kustannus.

Tappion kuittaavat osaltaan suomalaiset veronmaksajat, sillä valtion omistus Fortumista on hiukan yli puolet.

Vaasan yliopiston professori Timo Rothovius pitää Uniper-sijoituksen tuottamia tappioita Fortumin osakkeenomistajille suurina, vaikka tämänpäiväinen ratkaisu ei ollut pahin mahdollinen.

– Uniperiin on ollut vuosikausia sijoitettuna seitsemän miljardia euroa. Jos se olisi sijoitettu järkevästi, saataisiin siitä edelleen positiivista tuottoa. Näin laskien Fortumin tappio on vielä suurempi, Rothovius sanoo.

Huonoin vaihtoehto olisi kuitenkin ollut se, että Uniperin tappiot vain kasvavat eikä mitään saada takaisin.

– Uniper tekee tappiota 3,5 miljardia euroa kuukaudessa, ja se olisi jatkunut, Rothovius sanoo.

– Nyt poistui riski siitä, että tappiot vain koko ajan lisääntyvät, mikä näkyy myös Fortumin nousseessa osakekurssissa. Tässä mielessä ratkaisu oli osakkeenomistajalle suotuisa.

Fortumin osake oli aamulla yli 15 prosentin nousussa, mutta iltapäivällä nousu oli loiventunut reiluun kahdeksaan prosenttiin.

Fortumin osake on tämänpäiväisestä noususta huolimatta halventunut tänä vuonna lähes 50 prosenttia.

– Tämä näkyy suoraan Fortumin markkina-arvossa. Se oli parhaimmillaan lähes 30 miljardia euroa, kun se nyt on reilut kymmenen miljardia euroa, Rothovius sanoo.

Uniper-sotku rasittaa myös Fortumin osingonmaksukykyä jo senkin takia, että Uniperin osingot jäävät Fortumilta jatkossa saamatta.

– Fortumin osingonmaksukyky heikkenee jatkossa selvästi, Rothovius sanoo.

Jatkossa Fortumin osakekurssia voivat rokottaa vielä Venäjän voimalainvestoinnit. Yhtiö kertoi toukokuussa vetäytyvänsä Venäjältä, mutta myyntiprosessi on edelleen kesken, sillä myyntiin tarvitaan Venäjän viranomaisten lupa.

– Venäjän tasearvo on 5,5 miljardia euroa. Jos se alaskirjataan, tulee Fortumin osingonmaksukyky olemaan heikko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?