Yle: Tehyn irtisanoutumisbussi parkkeerasi sairaalan pihaan– hoitajajärjestöt maksavat irtisanoutuville 100 euroa päivältä

Turun sairaalan pihalla on ollut Tehyn irtisanoutumisbussi.

Superin Silja Paavola ja Tehyn Millariikka Rytkönen lisäävät panoksia työtaistossa.

20.9. 15:48

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super kiihdyttävät kierroksia työtaistelussa ja lupaavat maksaa irtisanoutuville hoitajille avustusta 100 euroa päivältä. Avustusta järjestöt maksavat enintään 45 kalenteripäivältä.

Järjestöt ovat käynnistäneet työtaistelutoimet samaan aikaan.

Tehyn työtaistelu kohdistuu erikoissairaanhoitoon ja Superin kotihoitoon. Avustusta järjestöt maksavat vain niille hoitajille, jotka irtisanoutuvat työtaistelutoimien piirissä olevista yksiköistä.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola on vaitonainen siitä, minkälainen suosio irtisanoutumisrahalla on ollut.

– Emme kerro siitä vielä mitään emmekä myöskään kerro, missä irtisanoutumiset tapahtuvat, milloin ja mitkä ovat kohteita. Nyt olemme vain informoineet, että olemme alkaneet tehdä joukkoirtisanoutumisia kotihoidossa.

Super ilmoitti kyseisestä työtaistelutoimesta toukokuussa. Nyt se panee uhkauksensa toimeen.

Superin tavoin Tehy on vaitonainen, mihin sen joukkoirtisanoutumiset tarkalleen ottaen kohdistuvat. Tehy aikoo ilmoittaa kohteista myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

– Tehy ottaa yhteyttä joukkoirtisanoutumiseen mukaan valittujen kohdeorganisaatioiden tehyläisiin. On erittäin tärkeää, että jokaisen tehyläisen yhteystiedot ovat ajan tasalla Tehyn jäsenrekisterissä, Tehyn kotisivuilla opastetaan.

Tehyn mukaan joukkoirtisanoutuminen pannaan toimeen syksyn tai talven aikana, kuitenkin maaliskuun loppuun mennessä. Tehy päättää tarkemmasta ajankohdasta myöhemmin.

Erikoissairaanhoito tarkoittaa sairaalassa annettavaa erikoislääkärien tekemää tutkimusta ja hoitoa, kuten kirurgisia leikkauksia.

Turun yliopistollisen keskussairaalan TYKS:n parkkipaikalle Tehy on tuonut irtisanoutumisbussin, kertoo Yle.

TYKS:n pääluottamusmiehen mukaan sinne on mahdollista tulla rupattelemaan ja mahdollisesti käyttämään kynää ja paperiakin.

Tehyn lakkokassaa ovat syöneet sairaanhoitajille maksettavat avustukset. Viime keväänä Tehy maksoi lakossa oleville hoitajille 140 euroa päivää kohden.

Nyt se ryhtyy maksamaan korvausta irtisanoutuville.

– Kyllä meillä rahaa riittä, Tehyn viestintäjohtaja Katri Lindqvist sanoo.

Joukkoirtisanoutuminen on järeä työtaistelutoimi.

Sitä väläytettiin 15 vuotta sitten Sari Sairaanhoitaja -vaalikampailun jälkimainingeissa. Kun luvattuja palkankorotuksia ei tullut, sairaanhoitajat uhkasivat aloittaa joukkoirtisanoutumiset.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola myöntää, että joukkoirtisanoutuminen ei ole yleinen työtaistelutoimi.

– Mutta ei ole myöskään yleistä laittaa pakkotyölakia työntekijöille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?