Pyynikin käsityöläispanimo nurin – yli 10 000 pienosakkaan rahat konkurssipesään

Panimon hallitukseen ei halunnut kukaan viemään konkurssia eteenpäin.

Pyynikin käsityöläispanimo Oy:n toimitilat Tampereen Raholassa.

14.9. 9:53 | Päivitetty 14.9. 12:42

Tamperelainen Pyynikin käsityöläispanimo on haettu konkurssiin. Yhtiö jätti itse konkurssihakemuksen Pirkanmaan käräjäoikeuteen tiistaina.

Panimo tiedottaa, että rahoituksen osalta kesäkuussa valittu hallitus etsi erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja niin yhtiön sisältä kuin ulkopuolelta. Suunnitelma saatiin muodostettua, mutta yhtiö oli ajautunut siihen pisteeseen, että huolimatta onnistuneista kustannussäästötoimenpiteistä ja hyvästä myynnin kehityksestä suunnitelmaa ei pystyttäisi laittamaan käytäntöön.

Konkurssipapereiden mukaan panimolla on noin kolmen miljoonan euron velat. Suurimmat velkojat ovat Pyynikin Brewery OÜ, jolla se on velkaa 1,96 miljoonaa euroa ja verottaja, jolla on 1,53 miljoonaa euroa saatavia.

Lue lisää: Tamperelaispanimo kertoo konkurssi­uhasta: ”Näitä asioita ei ole osattu huomioida”

Tilanne johti myös siihen, että panimossa jouduttiin neuvottelemaan hallituksen muodostamisesta, koska sinne ei ollut halukkaita. Lopulta hallitus suostui jatkamaan, koska konkurssiin ei voi hakeutua ilman hallitusta.

Kymmenen vuotta toimineen Pyynikin käsityöläispanimon eli Pyynikin Brewing Companyn tilanne oli pitkään tiukka, sillä yritys ei pystynyt kampeamaan itseään voitolliseksi suosituista tuotteistaan ja kansainvälisistä myyntisopimuksista huolimatta.

Yhtiö ajoi tammikuussa alas oluen tuotannon Tampereen Raholassa ja keskitti tuotannon Viron Haljalaan.

Kauppalehden mukaan panimon 10 000 osakkeenomistajaa menettävät sijoituksensa. Konkurssissa panimon suurin velkoja on verottaja.

Yhtiön kompurointiin liittyy toimitusjohtajavaihdos loppuvaiheessa kesällä. Pyynikin käsityöläispanimon vuokraisäntä Samu Saarikoski kertoi Kauppalehdelle, että tilanteen koko karmeus selvisi vasta, kun panimon uusi toimitusjohtaja Kari Luttinen selvitti parin kesäkuukauden aikana yhtiön sotkuja ja kirjanpitoa.

Viime viikolla Luttinen jätti toimitusjohtajuuden, mutta jatkaa kehitysjohtajana, Yle uutisoi.

Toivoa käänteestäkin oli, koska kesän myyntiä varten varastossa oli valmiita tuotteita noin kahden miljoonan euron arvosta. Tuotteet olivat myös ensimmäistä kertaa mukana kaupan keskusliikkeiden valtakunnallisissa kampanjoissa, joiden toivottiin kasvattavan myyntiä.

Viime vuonna yhtiö teki 4,6 miljoonan euron liikevaihdolla yli 3,7 miljoonan euron tappiot.

Konkurssista uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lue lisää: AL: Pyynikin käsityöläispanimon konkurssihakemus lähellä

Lue lisää: AL: Kriisiin ajautuneen tamperelaispanimon hallitus eroaa – uusi valitaan ensi viikolla

Lue lisää: HS: Pienpanimon olutetiketin alta paljastui aivan eri juoman tiedot

Korjattu klo 12.05 konkurssista ensin uutisoineeksi mediaksi Aamulehti.

Juttua päivitetty velkatiedoilla klo 12.40.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?