EKP teki kaikkien aikojen koronnoston ja aikoo jatkaa nostoja myös tulevissa kokouksissaan

EPP:n pääjohtaja luonnehtii koronnostoja etupainotteisiksi ja päättäväisiksi.

EPP:n pääjohtaja Christine Lagarde luonnehtii koronnostoja etupainotteisiksi ja päättäväisiksi.

8.9.2022 16:25

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde sanoo koronnostojen jatkuvan tulevissa kokouksissa.

Torstaisessa kokouksessaan EKP:n neuvosto päätti nostaa kaikkia kolmea ohjauskorkoa historiallisen suuret 0,75 prosenttiyksikköä.

– Inflaatiovauhti huomioon ottaen päättäväiset toimet olivat tarpeen, Lagarde sanoi EKP:n korkokokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan torstaina.

Hänen mukaansa etupainotteiset koronnostot ovat perusteltuja, kun otetaan huomioon inflaation kiihtyminen selvästi yli keskuspankin kahden prosentin tavoitteen.

– Euron heikkeneminen lisää inflaatiopaineita ja pohjainflaatio on korkealla tasolla, Lagarde sanoi.

Kasvuriskit painottuvat hänen mukaansa laskun puolelle varsinkin lyhyellä aikavälillä. Vastaavasti inflaatioriskit ovat ensisijaisesti nousun puolella.

Markkinakorot ovat nousseet, ja yritysten lainanhankinta kallistunut. Lainananto on silti vahvaa.

– Inflaatio pysyy tavoitteen yläpuolella pidemmän aikaa. Tulevat rahapoliittiset päätökset tehdään kulloistenkin tietojen mukaan kokous kokoukselta, Lagarde sanoi.

Hänen mukaansa päätös koronnostosta oli yksimielinen.

– Kokouksessa esitettiin toisistaan poikkeavia näkemyksiä, mutta korkopäätös oli yksimielinen.

Energia on edelleen tärkein inflaatiota kiihdyttävä tekijä. Inflaatiovauhti on Lagarden mukaan äärimmäisen kova ja hintojen nousu ulottuu laajalti talouden eri sektoreille.

Lagarden mukaan työmarkkinat ovat pysyneet vahvoina, mutta talouden hidastuminen todennäköisesti johtaa työttömyyden lisääntymiseen.

Rakenteellisten toimien tulisi suuntautua kasvun tukemiseen, hän sanoo. Kaasun hinnan hän odottaa pysyvän korkeana, mutta raakaöljyn hinnan maltillistuvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?