Sähkön hinnan raju nousu aiheuttaa vaikeuksia noin 100 000 suomalaiseen kotitalouteen, arvioi Tilastokeskuksen asiantuntija Virve Rouhiainen torstaiaamuna Tilastokeskuksen Tilastolive-videokeskustelussa.
Luku ei ole varsinaisesti virallinen tilastoluku, vaan saatavissa oleviin tilastotietoihin ja keskimääräiseen jakaumaan perustuva arvio.
Yli puolella sähkölämmittäjistä on kahden vuoden määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus, reilulla 40 prosentilla toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja vajaalla 10 prosentilla on sähkön pörssihintaan sidottu sopimus.
Lue lisää: Aurinkopaneeleja voi nyt joutua odottamaan ensi kevääseen – yhä useampi haluaa katon täyteen
– Olennaista on se, että missä vaiheessa näitä sähkösopimuksia on uudistettu, Rouhiainen sanoo.
– Voisi kuvitella, että jos ne ovat tasaisesti jakautuneet, tämän vuoden aikana puolella sähkölämmittäjistä aikaisempi sopimus uusiutuu. Ne, joilla se on tapahtunut alkuvuodesta, ovat toki paremmassa asemassa kuin ne, joilla se tapahtuu loppuvuodesta, kun näitä kiinteähintaisia sopimuksia on ollut jopa vaikea saada.
Rouhiaisen arvioiden mukaan Suomessa on noin 500 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa ja 300 000 rivitaloasuntoa. Lukuihin on tosin laskettu mukaan maalämpöä käyttävät talot, joiden isot lämpöpumput vaikuttavat sähkölaskuun.
– Voisi ajatella, että 1/8 sähkösopimuksista voisi vaihtua yhden vuosineljänneksen aikana, mikä tarkoittaisi noin 100 000 kotitaloutta, jotka joutuvat miettimään sähkön hankintaa uudestaan, Rouhiainen arvioi.
Riippuu kuitenkin kotitaloudesta, miten rankasti sähkön hinnan korotus tuntuu lompakossa. Hyvätuloisia korotus ei välttämättä paljon rasita, kun taas varattomamman talouden se voi romuttaa.
Toiset myös onnistuvat korvaamaan sähkölämmityksen esimerkiksi puun poltolla. Rouhiaisen mukaan noin 50 prosentissa sähkölämmitteisistä rivitaloista on takka, kun taas omakotitaloissa osuus on 90 ja maalämpötaloissa 80 prosenttia.