Alhon perhettä odottaa vaikea talvi, kun sähkölaskut moninkertaistuvat – ”Olemme hamstranneet puuta hirveän määrän”

Alhot aikovat vähentää sähkön käyttöä muun muassa lämmittämällä kotia puulla.

Riihimäkeläisellä Alhon perheellä on edessään vaikea syksy ja talvi, kun heidän sähkölaskunsa kasvaa moninkertaiseksi ja sähköstä joutuu maksamaan pahimmillaan reilusti yli tuhat eroa kuukaudessa.

– Kyllähän sitä joutuu miettimään, mistä nipistää ja millä niitä laskuja saa maksettua. Monet päivät on pohdittu, mitä voisi tehdä. Kun yrittää kilpailuttaa sähkösopimuksia, ne kaikki lähtevät 30–40 sentistä, perheen äiti Ciia Alho sanoo.

Perheeseen kuuluu hänen lisäkseen puoliso ja kolme lasta. He asuvat vuokralla vanhassa rintamamiestalossa, jossa on sähkölämmitys.

Alhoilla oli maaliskuuhun asti kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus, jossa sähkö maksoi päivällä 4,94 senttiä kilowattitunnilta ja yöllä 2,92 senttiä kilowattitunnilta.

Talvella kuukausikulutus on noin 3 000 kilowattituntia, ja sähkölaskut olivat aiemmin korkeimmillaan 400–500 euron välillä kuukaudessa. Vuodessa Alhoilla kuluu sähköä 22 000–24 000 kilowattituntia.

Edellisen sopimuksen päätyttyä maaliskuussa Alhot ottivat Fortumin toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, jonka hinta oli 15,45 senttiä kilowattitunnilta. Lokakuussa Fortum kuitenkin nostaa hintaa 35 senttiin kilowattitunnilta.

Hinta nousee siis yli seitsenkertaiseksi siihen nähden, mitä se oli vanhan sopimuksen aikaan. Talvikuukausina tämä tarkoittaa pahimmillaan, että pelkkä energia maksaa yli tuhat euroa, minkä päälle tulee vielä sähkönsiirtomaksu.

Perhe on miettinyt päänsä puhki, miten tulevasta talvesta selvitään.

– Olemme hamstranneet puuta hirveän määrän ja alkaneet miettiä, millä kaikella sähköä voidaan säästää.

Talossa on yläkerrassa ilmalämpöpumppu ja alakerrassa takka, jotka molemmat tuovat helpotusta tilanteeseen. Alakertaa he aikovat jatkossa lämmittää ainoastaan takalla.

Lisäksi muun muassa suihkussa käymisiä on alettu miettiä perheessä tarkemmin.

Tilanne on herättänyt suurta ahdistusta, Alho sanoo. Alho ja hänen miehensä ovat molemmat keskituloisia, eikä vuokran, kolme lapsen ruokkimisen ja muiden menojen jälkeen rahaa ei löydy tuhansien eurojen sähkömenoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?