Maanomistaja kaivoi kesäasukkaan rautaportin anturan maasta – vahingonteosta iso sakko ja mojova lasku

Raskas betoninen antura oli upotettu muutaman kymmenen sentin syvyyteen ja oli saanut olla paikoillaan jo usean vuoden.

Rataportin anturan poistaminen tuli maksamaan tuomitulle, noin 70-vuotiaalle miehelle, kaikkiaan yli 11 000 euroa.

19.8. 19:45

Maanomistaja sai 1 460 euron sakot ja kymppitonnin verran muita kuluja maksettavakseen, kun hän kaivoi lapiolla kesäasukkaan valaman anturan ylös maasta.

Raskas betoninen antura oli upotettu muutaman kymmenen sentin syvyyteen ja se oli saanut olla paikoillaan jo usean vuoden.

Anturaan oli kiinnitetty metallisen portin tolpan kiinnikkeet. Vahingontekoon syyllistynyt mies tuhosi tempullaan myös kesäasukkaan portin.

Betonianturan kaivaminen maasta ja portin rikkominen oli oikeuden mukaan vahingonteko, josta koitui maanomistajalle kallis lasku.

Naapuruusriita koski Vesijärven tuntumassa Hollolassa olevaa kiinteistöä. Maanomistajan tilukset rajoittuvat kesäasukkaiden tonttiin.

Maanomistajan omalle talolle paikasta on noin reilun kilometrin matka, joten portin ei pitänyt häntä erityisemmin häiritä.

Temppu toi noin 70-vuotiaalle miehelle tuomion vahingonteosta.

Hän myönsi Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa teonkuvauksen, mutta ei pitänyt anturan kaivamista rikollisena tekona.

Koska mies piti itseään syyttömänä, hän vaati kesäasukkaalta noin 3 400 euron oikeudenkäyntikulujaan.

Miehen näkemyksen mukaan hänellä oli oikeus kaivaa antura, sillä se oli hänen mukaansa noin 20 senttiä hänen omistamiensa tilusten puolella.

Senttimäärä paljastui miehen mukaan tosiasiassa paljon isommaksi, sillä maata kaivettaessa kävi ilmi, että antura oli enemmän kuin 20 senttiä hänen maa-alueensa puolella.

Vain 20 sentin aiheuttamaa riitaa puitiin käräjäoikeudessa tuntikausia.

Käräjäoikeuden antaman tuomion mukaan mikään ei yksiselitteisesti osoittanut, että portti olisi ollut miltään osin tuomitun omistamalla maalla.

Oikeus totesi, että mikäli portti olisi ollutkin muutama kymmenen senttiä väärällä puolella, niin siinäkään tapauksessa syytetyllä ei ollut oikeutta omin valloin ilman viranomaisten myötävaikutusta toimia siten kuin toimi.

Käräjäoikeuden mukaan porttia rakennettaessa kesäasukas oli hoitanut asian niin huolellisesti kuin se oli mahdollista.

Oikeudessa tuomittu ei tuonut millään tavoin esille, että portti olisi aiheuttanut hänelle jotain haittaa eikä hän ollut esittänyt sitä koskevia vaatimuksia ennen vuotta 2020.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 20 päiväsakkoon. Maksettavaa hänen tuloillaan tuli 1 460 euroa. Tuomitun nettotulot ovat lähes 5 000 euroa kuukaudessa. Päiväsakon suuruudeksi tuli 73 euroa kappaleelta.

Portti silloin kun se seisoi vielä paikoillaan ja anturakin oli maassa.

Anturan poistaminen tuli maksamaan tuomitulle kaikkiaan yli 11 000 euroa.

Omat ja naapurin oikeuskulut miehen on maksettava, samoin vakuutusyhtiölle korvaukset portista ja sen uusimisesta.

Tuomion perusteluista käy ilmi, että maanomistaja oli ollut kesänaapureidensa kanssa huonoissa väleissä pitkään.

Kiistan todelliset taustat jäivät suurelta osin epäselviksi. Yhtenä syynä anturan kaivamiseen saattoi olla muutaman vuoden takainen louhoslupahanke.

Maanomistaja haki lupaa isolle louhokselle. Hanketta alueen väki vastusti, yksi heistä on anturansa menettänyt kesäasukas.

Kun puolen miljoonan kuution louhoslupa jäi saamatta, tempaisi maanomistaja omin luvin anturan maasta – jäljelle jäi vain kuoppa.

Käräjäoikeuden keskiviikkona antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Tuomittu ilmoitti tyytymättömyytensä ratkaisuun.

Lue lisää: Mökkeilijä kävi marjavarkaissa naapurin puolella – kiistivät jyrkästi kaiken, kunnes riistakameran tallenne paljasti koko episodin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?