EK penää lisätoimia 144 miljardin euron valtionvelkaa vastaan

Elinkeinoelämän keskusliitto odottaa hallitukselta lisätoimia erityisesti osaajapulan helpottamiseksi ja kannustinloukkujen purkamiseksi.

Suomi on maksamassa korkeaa hintaa löysästä talouspolitiikasta, Etelärannasta todetaan.

19.8.2022 8:30

Valtionvelan määrän arvioidaan nousevan 144 miljardiin, eikä Suomen rakenteellisia haasteita ole kyetty riittävästi ratkomaan, Elinkeinoelämän keskusliitto moittii budjettiriihen alla.

Suomi on maksamassa korkeaa hintaa löysästä talouspolitiikasta, EK sanoo, kun valtionvelan korkomenojen arvioidaan tuplaantuvan ensi vuonna.

Työmarkkinat eivät toimi riittävän hyvin, koska Suomessa on samaan aikaan suuri määrä avoimia työpaikkoja ja korkea pitkäaikaistyöttömyys.

– Monia toimialoja vaivaa polttava pula osaajista ja tekijöistä. Työn kannustavuutta on parannettava alentamalla ansiotuloverotusta. Oikein toteutettuna se tasaisi myös inflaation vaikutuksia. Työperäisen maahanmuuton edellytysten vahvistamiseksi maahanmuuttoviraston resurssit on vakautettava, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi tiedotteessa.

Sote-alan henkilöstöpulan helpottamiseksi Kela-korvausten leikkausaikeista on luovuttava. Myös infran korjausvelka on kokonaisuudessaan iso.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?