Ekonomisti näkee Lintilän veroalessa riskejä: ”On aito mahdollisuus, että seurauksena on sähkön hinnan nousu”

Ei myöskään täysin kannata sivuuttaa vaihtoehtoa siitä, että annetaan markkinoiden toimia, SY:n pääekonomisti sanoo

Sähkön hinnan povataan taas laskevan ensi keväänä.

12.8. 14:29

Sähkön arvonlisäveron alentaminen on ongelmallinen, mutta sitä ei kannata täysin tyrmätä, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen järjestön verkkosivuilla perjantaina julkaistussa kirjoituksessaan.

– On totta, että sähkön arvonlisäverokannan alentaminen olisi yleinen verotuki eikä se kohdistuisi kovinkaan tehokkaasti sitä eniten tarvitseville. Poliittinen paine on kuitenkin kova siihen, että jotain kuluttajien sähkölaskun alentamiselle tulisi tehdä.

Kuismasen muistuttaa olevan vankkaa näyttöä siitä, että arvonlisäveron alentamiset eivät alenna hintoja täysimääräisesti. Toisaalta, sähkömarkkinat poikkeavat monesta muusta hyödykemarkkinasta, mikä johtuu sähkösopimusten rakenteesta ja lainsäädännöstä.

– Myös sähkön kysynnän hintajousto on alhainen ja kuluttajien on varsin helppo kilpailuttaa sähkön hankinta, hän sanoo.

– On uskottavaa, että sähkön arvonlisäverokannan alentaminen alentaisi kuluttajien sähkölaskua. Toinen asia on se, että se ei auttaisi kaikkia yrityksiä ALV-verovähennysoikeuden johdosta. Yritykset ovat yhtä lailla ongelmissa korkean sähkön hinnan kanssa.

Kuismasen mukaan olisi toivottaa, että veronalennusten ehdottajat liittäisivät ehdotuksiinsa aina vastinpariksi sen, miten valtion tulonmenetykset korvataan.

– Korotetaanko muita veroja vai sopeutetaanko menoja? Toivottavasti valinta kohdistuisi useammin jälkimmäiseen.

– Kireässä tarjontatilanteessa on myös aito mahdollisuus siihen, että arvonlisäverokannan alentaminen lisää kysyntää ja seurauksena on sähkön hinnan nousu. Verokannan alentamisen hyöty valuu hukkaan.

Kuismanen peräänkuuluttaa kaiken sähköntuotantokapasiteetin käyttöönottoa, koska tilanne on poikkeuksellinen ja väliaikaiseksi jäävä. Tarvittaessa tuotantoa pitäisi vaikka subventoida, hän sanoo.

– Nyt ei tulisi olla kovin nirso siitä, mitä kattilaan laitetaan. Kaikki mahdolliset sähköntuotantolaitokset tulisi ottaa käyttöön.

Tulevana talvena sähkön hinta pysynee korkeana, mutta sähköpörssin tiedot viittaavat hintojen laskuun keväällä.

– Tällöin voidaan kysyä, onko järkevää luoda merkittävää ja monelta osin tehotonta yleistä verotukea väliaikaisen ongelman ratkaisemiseksi. Yksi vaihtoehto olisi yrittää nopeasti, kuten yllä mainittiin, vaikuttaa sähkön tuotannon määrään ja katsoa millaisia hintavaikutuksia sillä on.

– Ei myöskään täysin kannata sivuuttaa vaihtoehtoa siitä, että annetaan markkinoiden toimia. Se voi olla lopulta tehokkain tapa kannustaa sähkön kulutuksen säästämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?