HS: Muistisairaalle myytiin 3 000 euron skootteri – kauppa pyysi todistusta sairaudesta

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan etäostokset voi peruuttaa 14 vuorokauden kuluessa ilman selityksiä, kertoo Helsingin Sanomat.

Kauppa hyväksyi skootterin palautuksen, mutta halusi todisteen isän muistisairaudesta palautuskustannusten hyvittämiseksi. Kuvituskuva ei liity tapaukseen.

12.8. 10:57

Salolainen Petra Nyqvist on koettanut palauttaa isänsä heinäkuussa ostamaa 3 000 euron skootterin sen myyneeseen Skand-yritykseen. 83-vuotias isä ei muistisairautensa takia kykene skootteria ajamaan, ja on epäselvää, kuinka hän on etäyhteydellä edes onnistunut hankkimaan sen, kertoo Helsingin Sanomat.

Skootterin myynyt Skand-niminen yritys on vaatinut todistetta isän muistisairaudesta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kuluttajalla on aina oikeus purkaa etämyynnin välityksellä tehdyt kaupat 14 vuorokauden sisällä ilman erillistä syytä. Todisteiden pyytäminen muistisairaudesta liittyi Skandin mukaan tuotteen palautuskustannuksiin.

Skootterikaupasta vahvistetaan Helsingin Sanomille, että kaupat on mahdollista peruuttaa ilman erillistä perustetta. Myös ostosten palautuskuljetus on sairauteen liittyvissä tapauksissa poikkeuksellisesti maksuton. Tällöin asiakaspalvelulla on liikkeen edustajan mukaan tapana pyytää jonkinlaista selvitystä asiakkaan sairaudesta väärinkäytösten välttämiseksi.

Nyqvistin mukaan isän on mahdollisesti mentävä uudelleen lääkäriin, jos vanhaa lääkärintodistusta sairaudesta ei löydy. Hän on myös huolissaan siitä, miten yritys säilyttää arkaluontoisia terveystietoja.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilta löytyy myös muita ohjeita kuluttajan oikeuksista erityisesti ikäihmisten ollessa kyseessä. Kaupan voi joissain tapauksissa perua, vaikka varsinaista peruuttamisoikeutta ei olisi. Sopimus voi esimerkiksi olla pätemätön, jos voidaan jälkikäteen osoittaa, että ostaja ei esimerkiksi muistisairauden takia johtuvan ymmärryskyvyn heikkouden takia pystynyt arvioimaan sen merkitystä.

Ostokset kannattaa esimerkiksi tehdä aina luottokortilla, sillä ongelmatilanteessa rahoja voi vaatia myös luotonantajalta.

Korjaus 13.8. klo 15.47: Korjattu otsikosta virheellinen tieto.

Korjaus: 15.8. klo 11.49: Korjattu jutusta ja kuvatekstistä syy kaupan pyyntöön muistisairauden todistamisesta.

Oletko itse törmännyt vastaaviin tapauksiin? Ota yhteyttä toimitukseen:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?