Sähkölämmityksen vaihto toiseen on kallis remontti – näillä pienillä kikoilla voi jo saada aikaan säästöjä

Motivan asiantuntija ei lähde edes arvailemaan lämmitysremontin hintaa. Pienemmillä viilauksilla sähkönkulutusta saa pienemmäksi.

Nykyisillä sähkön hinnoilla ilmalämpöpumppu saattaa alentaa sähkölaskua jopa 1 000 euron verran.

11.8. 7:15

Oululainen Minna kertoi Taloussanomissa, ettei hän ole saanut omakotitaloaan kaupaksi, ja kiinteistönvälittäjän mukaan ostajia on hirvittänyt talon sähkön kulutus. Minnan talossa on suora sähkölämmitys.

Kiinteistönvälittäjien mukaan energian kulutus kiinnostaa talojen ostajia aiempaa enemmän, mutta he eivät ole havainneet, että esimerkiksi sähkölämmitys olisi erityinen kynnyskysymys.

Lue lisää: Minnan talo ei mene kaupaksi, syyksi epäillään sähkö­lämmitystä – edes ilmalämpö­pumppu ei auta

Mitä, jos sähkölämmityksen haluaisi vaihtaa johonkin toiseen lämmitysmuotoon?

– Energiaremontteja, joissa omakotitalon sähkölämmitys korvataan vesikiertoisella järjestelmällä, tehdään aika harvoin, sanoo Teemu Kettunen, asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Motivasta.

Remontissa taloon jouduttaisiin todennäköisesti asentamaan muun muassa lämmitysveden putkisto ympäri taloa joko lämpöpattereita tai lattialämmitystä varten. Tämä vaatii todennäköisesti lattioiden ja muiden rakenteiden avaamista.

– Lattialämmitys on ihanteellinen maalämmön kanssa käytettynä, sillä lämmittävä pinta-ala on suuri, joten veden lämpötila voi olla matalampi kuin lämpöpattereita käytettäessä, Kettunen sanoo.

Tällaisen remontin hintaa hän ei lähde edes arvailemaan, sillä se riippuu esimerkiksi talon kerrosluvusta. Halvaksi sitä ei voi kuitenkaan sanoa.

– Sähkölämmitteisen talon kulutusta voidaan kuitenkin pienentää monilla muilla tavoilla, Kettunen sanoo.

Ensimmäinen on perinteinen ikkunoiden ja ovien tiivistäminen ja mahdollinen vaihtaminen. Myös itse ikkunalasien lämpöä eristävät ominaisuudet ovat kehittyneet.

Toinen keino on ilmalämpöpumpun asentaminen, joka maksaa Kettusen mukaan yleensä noin 2 000–3 000 euroa. Nykyisillä sähkön hinnoilla ilmalämpöpumppu saattaa alentaa sähkölaskua jopa 1 000 euron verran.

Lue lisää: Näillä valinnoilla jopa tonnin säästöt vuodessa – sauna on saanut kovan kilpailijan kodin sähkösyöppönä

– Yleensä 1990- ja 2000-luvun taloissa on myös poistoilman lämmön talteenotto. Ilmanvaihtokone saattaa kannattaa uusia, varsinkin jos se alkaa olla jo parin kymmenen vuoden takaa. Lämmön talteenoton hyötysuhde saattaa vanhoissa laitteissa olla 40–50 prosentin luokkaa, kun taas nykylaitteiden hyötysuhde on jo 80 prosenttia, Kettunen sanoo.

Talon automatiikkaa kannattaa muutenkin parantaa. Automatiikalla ja helppokäyttöisellä ohjauspaneelilla voi esimerkiksi saada säästöjä ajastamalla talon lämmitystä yöllä matalammalle tasolle kuin päivällä.

– Ulko-oven vieressä olevasta ohjauspaneelista voi esimerkiksi lähtiessään asettaa kodin poissaolo-tilaan, mikä alentaa ilmanvaihtoa ja mahdollisesti lämmitystä. Samaan toimintoon voi yhdistää myös virran katkaisemisen uunista, eli myös talon turvallisuus paranee, Kettunen neuvoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?