Etlan Kangasharju tyrmää Lintilän ehdotuksen sähkön alv-alesta – ”Vielä tylpempi ase kuin lapsilisän korotus”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ehdotti sähkön arvonlisäveron alentamista hinnannousun loiventamiseksi ensi talvena.

Aki Kangasharju (oik. ylhäällä) ja Jukka Leskelä (oik. alhaalla) ovat keskenään eri linjoilla Mika Lintilän veroalennusehdotuksesta.

9.8. 12:09

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju tyrmää elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) ehdotuksen sähkön arvonlisäveron alentamisesta.

– Tämä on vielä tylpempi ase kuin lapsilisän korotus, joka annetaan sekä hyvä- että pienituloisille perheille. Tämä sähkön alvin alennus tulisi ihan kaikille, joten se vasta kalliiksi tulisikin, Kangasharju sanoo.

Lintilä sanoi Ylen haastattelussa, että sähkön hinnannousua ensi talvena voisi loiventaa tiputtamalla arvonlisävero neljääntoista tai kymmeneen prosenttiin.

Kangasharju toteaa, että keinojen sähkön hinnannousun hillitsemiseen tulisi olla huomattavasti kohdennetumpia ja määräaikaisia.

– Kun on velkaa ja sitä tulee vielä kahdeksan miljardia ensi vuonna lisää, emme voi alkaa vetämään tällaista politiikkaa, jossa kaikille jaetaan rahaa ikään kuin velalla ei olisi mitään väliä.

Kangasharjun mukaan veronalennus auttaisi kuluttajia, jos se menisi täysimääräisesti hintoihin. Se tulisi kuitenkin julkiselle taloudelle hyvin kalliiksi ja tarkoittaisi, että jostain täytyy säästää, hän lisää.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä puolestaan pitää Lintilän ehdotusta järkevänä.

– Minusta se on looginen ja hyvä ehdotus siinä mielessä, että kun energian hinnat ovat todella korkealla ja arvonlisäverokanta on 24 prosenttia, arvonlisäveroa tulee kerättyä nyt energiasta valtavan paljon enemmän ja ihmiset joutuvat ihan säästöistäänkin energiaan laittamaan rahaa.

Hänen mukaansa kyseessä olisi valtion kannalta tehokas toimenpide, sillä alv-kertymä jatkuisi suurena ja kansalaisten ostovoima säilyisi. Hän toteaa, että tilanteeseen tarvitaan nyt yksinkertaisia ratkaisuja.

– On totta, että kaikkein haastavimmassa tilanteessa olevien kansalaisten osalta toimeentulotuki tuo helpotusta energian hintoihin. Mutta kun tässä on huolena, että laajalla joukolla voi tulla ongelmia sähkölaskujensa kanssa ja huoli, että se alentaa ostovoimaa muihin asioihin.

– Varmaankin tämä olisi tilapäinen ratkaisu, joka lopetettaisiin, kun sähkön hinnat palautuisivat normaalille tasolle, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?