Olkiluoto 3 tuottaa jälleen sähköä

Olkiluoto 3:n tuotanto vastaa koekäytön 60 prosentin tehotasolla noin kymmentä prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

Olkiluoto on kolmosreaktorin käyttöönoton jälkeen yksi Euroopan suurimmista ydinvoimalaitoksista.

8.8. 18:11

OlkiluoDON ydinvoimalan kolmannen laitosyksikön huolto- ja korjaustyöt on saatu päätökseen, ja laitos tuottaa jälleen sähköä, Teollisuuden Voima Oyj (TVO) tiedottaa. Yksikön koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian vuoksi.

Lue lisää: TVO: Olkiluodon kolmos­reaktorin käyttöönotossa taas viive – tuotanto alkaa vasta joulukuussa

Koekäyttö jatkuu toistaiseksi 60 prosentin tehotasolla, mikä vastaa noin 850 megawatin tuotantoa. Olkiluoto 1 ja 2 -laitosyksiköiden nimellisteho on TVO:n mukaan 890 megawattia.

Olkiluoto 3:n tuotanto vastaa koekäytön 60 prosentin tehotasolla noin kymmentä prosenttia Suomen tämän hetken sähkönkulutuksesta.

Laitostoimittajan aikataulun mukaan koekäyttö siirtyy elokuun puolivälin jälkeen 80 prosentin tehotason testeihin. Tällöin Olkiluoto 3:n tuotanto on noin 1 300 megawattia, mikä on enemmän kuin muilla Suomen voimalaitos­yksiköillä.

Syyskuussa on tarkoitus toteuttaa ensimmäiset täyden tehon testit, jolloin laitosyksikkö tuottaa sähköä noin 1 600 megawatin teholla.

Koekäyttövaiheen on määrä päättyä joulukuussa 2022, jolloin Olkiluoto 3:n normaalin sähköntuotannon on tarkoitus alkaa. TVO:n mukaan Olkiluoto 3:n tuotanto tulee vastaamaan noin 14 prosentista Suomen sähkönkulutuksesta ja vähentää sähkön tuonnin tarpeen alle puoleen.

Olkiluoto 3:n toivotaan tuovan helpotusta energiakriisiin ja tulevaan talveen. Sähköntuonti Venäjältä loppui toukokuussa pakotteiden takia, ja on epävarmaa, missä mittakaavassa tuonti ydinvoimaloitaan sulkevasta Ruotsista jatkuu.

Vielä alkuvuonna TVO arvioi, että kolmosreaktori pyörisi täydellä teholla jo kesällä, jolloin sen tuotanto olisi näkynyt myös pörssisähkön hinnassa.

Olkiluoto on kolmosreaktorin käyttöönoton jälkeen yksi Euroopan suurimmista ydinvoimalaitoksista. TVO:n mukaan Olkiluoto 3 maksaa 5,7 miljardia euroa, kun alkuperäinen arvio oli 3,2 miljardia. Koko laitoksen kustannuksiksi on arvioitu noin 10 miljardia euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?