Puhelinten ja kodintekniikan hinnat nousivat – yhdessä tuoteryhmässä keskihinta laski liki 7 prosenttia

Matkapuhelimien myynti on kasvanut.

Isojen kodinkoneiden myynti on vähentynyt vain hieman.

4.8. 10:55

Kodintekniikan myynti väheni vuoden alkupuoliskolla 0,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Samaan aikaan keskihinnat nousivat, etujärjestö Elektroniikan Tukkukauppiaat kertoo tiedotteessaan.

Ainoa kasvuun yltänyt tuoteryhmä oli matkapuhelimet, jossa myynti kasvoi 9,2 prosenttia. Puhelinten keskihinta nousi 5G-mallien vedolla lähes 14 prosenttia.

Hinnat olivat nousussa myös muissa tuoteryhmissä lukuun ottamatta viihde-elektroniikkaa, missä keskihinta laski 6,8 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n alkuvuoden tilastoista.

– Ruuanlaittoon tarvittavista laadukkaista kodinkoneista ollaan valmiita maksamaan aiempaa enemmän, mikä näkyy huomattavana keskihinnan nousuna. Kalusteisiin sijoitettavat keittiökoneet lisäävät suosiotaan, ja se koskee jopa mikroaaltouuneja, etujärjestön isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver sanoo tiedotteessa.

– Pesukoneiden ja jääkaappien myynti laski sekä euroissa että kappalemäärissä mitattuna. Taloudellisesta epävakaudesta johtuva varovaisuus näkyy kulutuksessa, mutta korvausostot pitävät kaupan käynnissä.

Pienten kodinkoneiden myynti laski 3,9 prosenttia. Laskua mitattiin sekä kahvinkeittimien että hinnakkaampien espressokoneiden kohdalla.

– Koronarajoitusten päättyminen on todennäköisesti vaikuttanut parranajo- ja karvanpoistolaitteiden, hiustenleikkureiden ja jopa hammasharjojen myynnin kasvuun. Nousijoita olivat myös leivänpaahtimet ja vedenkeittimet, pienet kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Taneli Tast puolestaan kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?