Tamperelaismies teki karun havainnon saunomisesta – arvelee käyntikertojen pian harventuvan

Tamperelaispariskunnalle paljastui sähköyhtiön verkkosivuilta, että saunominen toi sähkölaskuun yli roiman lisän.

4.8. 19:15

Saunat tiedetään kerrostaloasuntojen yhdeksi suurimmista sähkönkuluttajista. Koko totuus saunan vaikutuksesta sähkölaskuun paljastui eräälle saunomisesta pitävälle pariskunnalle vasta, kun pariskunnan mies tutki laskutustietoja energiayhtiön verkkopalvelusta.

Tamperelaispariskunnalla on ollut tapana saunoa neljä kertaa viikossa, keskiviikkoisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin, eli siis keskimääräistä useammin.

Lue lisää: Näillä valinnoilla jopa tonnin säästöt vuodessa – sauna on saanut kovan kilpailijan kodin sähkösyöppönä

Tammikuun ensimmäisen viikon pariskunta oli poissa kotoa, joten kulutusta mittaavat palkit olivat matalat. Tällöin esimerkiksi jääkaappi-pakastin sekä kodin viihdelaitteiden standby-tila aiheutti parin kilowattitunnin pohjakulutuksen.

Kuukauden ensimmäinen saunapäivä oli lauantai 8. tammikuuta.

Verkkopalvelun päivittäistä kulutusta osoittavat palkit kertoivat selvästi, että sähkönkulutus oli saunapäivinä lähes 10 kilowattituntia suurempi kuin muina päivinä. Tavallisesti päivittäinen peruskulutus oli noin 5–7,5 kilowattituntia, kun taas saunapäivinä sähkönkulutus nousi noin 12–18 kilowattituntiin.

– Ilman näitä 14:ää saunapäivää kulutusta olisi ollut varmaan noin 150 kilowattituntia vähemmän. Eli koko kuukauden kulutus olisi pudonnut noin 275 kilowattitunnista reilusti yli puolet, mies laskee.

Hänen mukaansa kulutuspalkit ovat pysyneet samanlaisina myös tammikuun jälkeen.

Nykyisessä sähkösopimuksessa kilowattitunnin hinta on reilut viisi senttiä, joten kuukauden koko kulutus on maksanut noin 15 euroa, josta noin 8 euroa johtuu saunomisesta. Vuodessa tämä tekee noin 96 euron lisäyksen sähkölaskuun.

Mies arvelee, että saunomiskerrat vähenevät, kun sopimus menee syksyllä umpeen. Jos uudessa sopimuksessa kilowattitunnin hinta nelinkertaistuu 20 senttiin, nousee myös pelkästään saunomisesta vuodessa aiheutuva sähkölasku lähes 400 euroon.

– Saunomisen vähentäminen näyttäisi kannattavan. Myös siksi, että samalla saunakaljojen määrä supistuu, mies päättelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?