Tällainen on Uniperin pelastuspaketti

Fortum ja sen tytäryhtiö Uniper ovat sopineet pelastuspaketista Saksan hallituksen kanssa.

| Päivitetty

Energiayhtiö Fortum ja sen tytäryhtiö Uniper ovat sopineet Saksan hallituksen kanssa vakautuspaketista Uniperille, Fortum kertoo tiedotteessaan.

Saksan valtio hankkii 30 osuuden Uniperin osakkeista merkitsemällä noin 157 miljoonaa uutta osaketta noin 267 miljoonalla eurolla. Osakkeet merkitään nimellisarvolla 1,70 euroa osakkeelta.

Lisäksi Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta vaihdettavissa olevilla instrumenteilla ja tarvittaessa valmistautuu antamaan lisää tukea mahdollisten tappioiden kattamiseksi.

Myös Saksan valtion omistama pankki KfW antaa Uniperille 7 miljardia euroa lisätukea. Tämä tapahtuu nostamalla aiemmin myönnetyn lyhytaikaisen valmiusluoton määrää nykyisestä 2 miljardista eurosta 9 miljardiin euroon.

Uniper voi lisäksi lokakuusta lähtien siirtää asiakkailleen 90 prosenttia kaasun korkeammista hankintakustannuksista, jotka johtuvat venäläisen kaasun toimintarajoituksista.

Saksan hallitus on myös valmis antamaan Uniperille lisää tukea, mikäli Venäjä jatkaa kaasun vientirajoituksia ja Uniperin kertyneet nettotappiot ylittävät yhteensä seitsemän miljardia euroa. Mahdollinen tuki tehdään Fortumin mukaan niin, ettei se laimenna Uniperin osakkeenomistajien omistusta.

Fortumin omistusosuus Uniperissa laimenee 56 prosenttiin nykyisestä noin 80 prosentista.

Fortum jatkaa siis Uniperin enemmistöosakkaana.

Fortum on myöntänyt tänä vuonna jo 8 miljardia euroa taloudellista tukea Uniperille. Se koostuu osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta.

Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon mukaan neuvotteluissa päästiin ratkaisuun, jossa otettiin kaikkien osapuolten edut huomioon.

– Oli tarpeellista ratkaista tilanne nopeasti ja samalla varmistaa Euroopan energian toimitusvarmuus sodan aikana. Haluan kiittää Saksan hallitusta, kollegoitamme Uniperissa sekä Suomen hallitusta kaikesta tuesta viimeisten viikkojen aikana, Rauramo sanoo tiedotteessa.

– Meille oli myös tärkeää, että nyt saavutettu ratkaisu ei vaadi Fortumilta lisärahoituksen antamista Uniperille jo aiemmin annetun kahdeksan miljardin euron lisäksi.

Vakautuspaketin ehtoihin sisältyy muun muassa se, että Saksan hallituksella on jatkossa edustus Uniperin hallintoneuvostossa.

Pakettiin tarvitaan vielä hyväksynnät viranomaisilta, etenkin EU:n komissiolta sekä Uniperin ylimääräiseltä yhtiökokoukselta. Pakettiin tarvitaan myös investment grade -luottoluokituksen vahvistus luottoluokittaja S&P:ltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?