DI: Tukholman pörssin alkuvuosi heikoin sitten vuoden 1932

Ruotsissa osakemarkkinoiden alkuvuodelle löytyy vertailukohta tulitikkukuningas Ivar Kreugerin aiheuttamasta pörssiromahduksesta.

Sekä Tukholmassa että Helsingissä pörssin kehitys on ollut heikointa vuosikymmeniin.

6.7. 10:34

Helsingin pörssille alkuvuosi on ollut historiallisen heikko. Ainakin jos mittarina käytetään OMX Helsinki Cap-tuottoindeksiä, joka ottaa huomioon myös osingot. Se pakitti tammi-kesäkuussa lähes 18 prosenttia. Yleisindeksi OMXH laski sekin yli 20 prosenttia.

OMXH Helsinki Capin laskenta alkoi 1990-luvun alussa, joten sen kauemmas vertailu ei ulotu.

Paljon paremmin ei mene lahden toisella puolella. Tukholman pörssin laaja OMXSPI-indeksi laski heinäkuun alkuun mennessä 29,2 prosenttia.

Talouslehti Dagens Industrin mukaan tämä on heikoin alkuvuoden suoritus 90 vuoteen eli sitten vuoden 1932.

Vuonna 1990 indeksi pakitti puolessa vuodessa 33,1 prosenttia, mutta tämä tapahtui toisella vuosipuoliskolla, ei ensimmäisellä.

Osingot huomioon ottava SIXRX-indeksi on sekin laskenut tänä vuonna 27,9 prosenttia.

Vuonna Tukholman 1932 pörssin alamäelle antoi vauhtia tulitikkukuninkaana tunnetun Ivar Kreugerin keväällä tapahtunut itsemurha Pariisissa.

Kreuger onnistui hankkimaan valtaosan maailman tulitikkumarkkinoista 1920-luvulla. Hänellä oli tehtaita myös Suomessa. Imperiumi alkoi horjua New Yorkin pörssikuplan ja laman puhjettua. Kreugerin kuoleman myötä hänen yhtiönsä osakkeiden arvo romahti.

Kulunut alkuvuosi on ollut heikko myös muualla maailmassa. Taustalla on kallistuneen energian kiihdyttämä inflaatio, pelko korkojen noususta ja huoli talouskehityksestä.

Yhdysvalloissa S&P 500-indeksi pakitti alkuvuoden aikana yli 20 prosenttia. Tämä on indeksin suurin ensimmäisen vuosipuoliskon pudotus sitten vuoden 1970.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?