Kallis polttoaine lyhentää karavaanareiden reissuja – saunan lauteilla on vain yksi puheenaihe

Maailman kolmanneksi kallein löpö pisti karavaanareiden suunnitelmat uusiksi.

Polttoaineen hinnan nousu näkyy karavaanarialueilla. Juhannuksen jälkeen on ollut aiempaa hiljaisempaa. Kuvassa SFC Rantasarkan alue Virpiniemessä Oulun pohjoispuolella.

5.7. 21:07

Karavaanareiden puheenaihe on vaihtunut. Parin vuoden ajan yhteiskeittiöissä ja saunoissa aiheena oli korona, nyt keskustellaan polttoaineen hinnasta.

Muuramesta dieselauton ja asuntovaunun yhdistelmällä liikkeelle lähteneet Isa Pitkänen ja Arsi Niinijärvi tunnustavat, että dieselin hinnan nousun takia tämän kesän reissua piti suunnitella tarkkaan.

– Tarkoitus on ajaa 1 700 – 1 800 kilometriä kolmen tai neljän viikon aikana. Liikaa ei saa silti suunnitella, lomalla pitää antaa mahdollisuus spontaaneille päätöksille. Kun on dieselauto, niin ei ole tarvinnut niin paljoa säästöjä ajatella, pariskunta tuumaa.

Vajaat 20 vuotta karavaanarielämää harrastanut pari kiertelee Suomessa, mutta monet tuttavat ovat suunnanneet tänä vuonna ulkomaille parin vuoden koronakauden jälkeen.

– Suomessa on paljon nähtävää ja paikkoja, joissa emme ole käyneet. Lasten kanssa kierreltiin erilaisia kohteita ja nyt kahdestaan taas ihan erilaisia.

Lue lisää: Suunnitteletko matkailuauton vuokraamista lomareissulle? Nyt alkaa olla kiire

Isa Pitkänen ja Arsi Niinijärvi eivät halua suunnitella liikaa lomamatkaansa.

Kuopiolaiset Kaija-Liisa ja Jari Honkanen pysähtyivät Jesse Honkasen ja Riku-pojan kanssa SFC Rantasarkan alueelle Virpiniemeen golfaamaan. Tiistaina kierroksen keskeytti ukkos- ja sadekuuro.

Polttoaineiden hinnan nousu ei ole muuttanut kesän matkailusuunnitelmia.

– Kierrämme golfkenttiä. Välisiirtymät ovat vain noin 200 kilometrin pituisia, joten kuluja ei tule liikaa. Nyt ollaan viikko reissussa. Lähdimme Kuopiosta, sieltä Paltamoon, Oulujokilaakson kentälle, tänne Virpiniemeen, sitten Raaheen ja lopuksi Kalajoelle, Jari Honkanen selvittää.

Hänen mukaansa reissun aikana on huomattu, että karavaanareilla on patoutunutta sosiaalisten kontaktien tarvetta.

– Päivän puheenaiheena saunassa on tietysti bensan hinta.

Kaija-Liisa, Jari, Jesse ja Riku Honkanen tekevät dieselautolla ja vaunulla viikon mittaisen kierroksen golfkentillä.

Polttoaineiden kallistuminen sai monet karavaanarit muuttamaan lomasuunnitelmiaan tänä kesänä. Ajomatkat ovat aiempaa lyhyempiä ja yhdessä kohteessa viivytään entistä pidempään.

– Kallistunut polttoaine vaikuttaa karavaanareiden reittisuunnitelmiin. Matkat suunnitellaan tarkemmin, eikä enää lähdetä niin helposti fiilispohjalla sinne missä on lämmintä ja aurinkoista, sanoo johdon assistentti Petriina Punkari-Mäkiaho SF-Caravan ry:stä.

Leirintäalueilla kustannusten nousu näkyy siten, että matkailijat viipyvät useamman vuorokauden samassa kohteessa.

– Toisaalta kesäloma on vain kerran vuodessa, ja karavaanarit siinä missä muutkin suomalaiset, ovat valmiita siihen satsaamaan. Kerran se kirpaisee, hän arvioi.

SFC Rantasarkan alueisäntänä tiistaina toiminut Tarja-Inkeri Määttä sanoo, että Virpiniemen alueella on nyt hiljaisempaa kuin aikaisempina vuosina.

– Yleensä elämä vilkastuu juhannuksena ja sesonki jatkuu syksyyn asti. Nyt on aiempaa vähemmän karavaanareita ja aikaisempaa vähemmän myös ulkomaalaisia vieraita.

Virpiniemessä sijaitsevalla SFC Rantasarkan alueella on ollut edellisiä vuosia hiljaisempaa.

Bensan ja dieselin hinnat ovat nousseet jyrkästi alkuvuoden aikana Venäjää kohtaan asetettujen pakotteiden vuoksi. Tilastokeskuksen seurannan mukaan bensiinin hinta kuitenkin laski hieman viime viikolla pitkän nousun jälkeen.

Suomessa tankataan nyt maailman kolmanneksi kalleinta bensaa tai dieseliä.

95-oktaanisen bensiinin hinta oli viime viikolla Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 2,55 euroa litralta, kun edeltävällä viikolla siitä maksettiin keskimäärin kaksi senttiä enemmän. Dieselin litrahinta nousi viime viikolla 2,49 euroon edellisviikon 2,44 eurosta.

Huhtikuun alussa 95-oktaanisen bensiinin hinta oli 2,18 euroa litralta ja dieselin 2,26 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?