Näissä maissa suomalais­matkustajille sattuu eniten vahinkoja – kulut yllättävänkin suuria

Lääkärimaksujen ja sairaanhoidon kustannukset vaihtelevat rajusti maittain. Pohjola Vakuutus kertoo, että ambulanssilento Suomeen voi maksaa yli 100 000 euroa.

5.7. 16:55

Matkustaminen on kiivastunut merkittävästi, kun koronarajoituksia on purettu. Pohjola Vakuutus kertoo tiedotteessaan myyneensä jo toukokuussa yhtä paljon vakuutuksia kuin ennen pandemiaa eli kolme vuotta aikaisemmin samaan aikaan.

Yleisimpiä matkavahinkoja ovat erilaiset tapaturmat ja sairastumiset, kuten vatsataudit ja hengitystieinfektiot. Tapaturmista aiheutuu keskimäärin jopa kaksi kertaa niin suuret kustannukset kuin sairastumisista.

Yhtiön tilastojen perusteella vahinkoja tapahtuu eniten Suomessa, Espanjassa, Thaimaassa ja Kreikassa. Kulut voivat olla yllättävän suuria.

– Yhdysvalloissa matkustajavahinko on ollut viime vuosina keskimäärin 2 100 euroa, Espanjassa noin 800 euroa, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo kertoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että länsimaista vastaavan hoidon kulut voivat yllättää monissa muutoin edullisiksi mielletyissä matkakohteissa, esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa.

Ambulanssilennon kulut voivat matkakohteesta ja potilaan tilanteesta riippuen olla jopa 100 000–150 000 euroa. Jos vakuutusta ei ole, matkailijan on maksettava tämä itse. Toisin kuin moni on ainakin takavuosina luullut, Suomen valtiolla ei ole velvollisuutta maksaa kotiinkuljetusta.

Matkustajavakuutus kannattaa Erkamon mielestä ottaa viimeistään matkaa varatessa. Vakuutus tuo turvaa, jos matkan joutuu perumaan tapaturman tai sairauden takia.

Myös matkatavarat on syytä vakuuttaa. Pohjola Vakuutuksen matkatavaravakuutuksesta haetaan korvauksia useimmin matkapuhelimien ja älylaitteiden rikkoutumisien vuoksi.

Ennen matkaan lähtöä kannattaa tutustua vakuutuksen ehtoihin. Ne vaihtelevat yhtiöittäin. Tavallista on, että vakuutuksesta korvataan vain äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?