Saksan hallitus rinnastaa Uniperin ja Lufthansan ongelmat – pelastuspaketista neuvotellaan

Saksa pyrkii pelastamaan Fortumin Uniper-tytäryhtiön. Energiayhtiö menettää jopa 30 miljoonaa euroa päivässä Venäjän kaasutoimitusten supistuttua.

Uniper saattaa tarvita Saksan hallitukselta jopa enemmän tukea kuin Lufthansa tarvitsi koronapandemian aikana.

4.7. 13:30

Saksan hallitus suunnittelee, että se voisi käyttää Uniperin pelastamiseksi vastaavia työkaluja, joita se käytti lentoyhtiö Lufthansan apuna. Koronapandemia romutti lentoyhtiöiden talouden ja Saksa laati tuolloin Lufthansalle yhdeksän miljardin euron tukipaketin.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi yleisradioyhtiö ARD:n haastattelussa sunnuntaina, että kyseisillä pandemian aikana kehitetyillä välineillä voidaan tukea yrityksiä, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin itsestään riippumattomista syistä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Uniper on kertonut keskustelevansa keskiviikkona tilanteestaan valtion edustajien kanssa. Keskeistä on maksukyvyn turvaaminen. Uniperin mukaan mahdollisia keinoja voivat olla esimerkiksi valtion tukemat lainat ja valtion osakesijoitukset.

Uniper on Saksassa suurin venäläisen maakaasun ostaja. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaasua on virrannut putkitse noin 60 prosenttia aiempaa vähemmän.

Analyytikot ovat arvioineet, että tilanne maksaa Uniperille 30 miljoonaa euroa päivässä. Jos Saksan hallitus päättäisi tukea yhtiötä esimerkiksi vuoden ajan, kustannukset olisivat 11 miljardin euroa.

Scholz painotti, että hallitus pyrkii auttamaan myös kaasunjakelijoita ja kuluttajia. Tarkoituksena on varmistaa, että maakaasun kallistuminen ei päätyisi kuluttajahintoihin.

Hallituksen neuvonantaja Veronika Grimm on sanonut Handelsblatt-lehdelle, että jopa suuret kaasuntoimittajat voivat ajautua likviditeettiongelmiin, jos ne eivät voi siirtää hinnannousua asiakkailleen. Tämän estämiseksi hallitus on Scholzin mukaan jo neuvotellut lainoista energiayhtiöille.

Suomalainen Fortum omistaa miltei 80 prosenttia Uniperin osakkeista.

Uniper varoitti viime viikolla, että sen ensimmäisen vuosipuoliskon tulos jää merkittävästi viime vuoden vastaavan kauden vertailukelpoisesta tuloksesta. Samalla yhtiö perui koko vuodelle antamansa tulosohjeistuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?