Ja taas uusi ennätys – euro­alueen inflaatio kipusi 8,6 prosenttiin

Hintojen nousu on yhä laaja-alaisempaa ja huipun uskotaan olevan vielä edessä.

Polttoaine on kallista myös Suomessa, kuva Helsingistä 29. kesäkuuta.

1.7. 12:59

Euroalueen inflaatio ylsi kesäkuussa jälleen uuteen ennätyksen, kertoo EU:n tilastoviranomainen Eurostat. Hinnat nousivat 8,6 prosenttia vuotta aiemmasta. Toukokuussa hinnat nousivat 8,1 prosentin vauhtia.

Inflaatio on kiihtynyt rivakasti jo vuoden verran. Alkujaan hintojen nousua vauhditti polttoaineiden kallistuminen ja koronapandemian aiheuttamat tuotantorajoitteet. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vauhdittanut energian ja ruuan hintojen nousua entisestään. Vähitellen alkaa näyttää selvältä, että kyseessä ei ole väliaikainen inflaatiopiikki. Tämän puolesta puhuu hintojen nousun laveneminen.

Eurostatin tilaston mukaan Suomen inflaatiolukema oli kesäkuussa 8,1 prosenttia. Tilastokeskus julkistaa oman kuluttajahintaindeksinsä kesäkuulta tämän kuun puolivälissä. Virossa inflaatiotahti oli kesäkuussa 22 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Hintojen nousuvauhti on jo enemmän kuin neljä kertaa Euroopan keskuspankin 2 prosentin tavoitetta nopeampi. Se alkaa jo vaikuttaa yritysten toimintakykyyn ja kasvattaa uhkaavasti myös palkankorotuspaineita.

Ilman energian ja ruuan hintoja laskettu niin sanottu pohjainflaatio kiihtyi kesäkuussa 4,6 prosenttiin toukokuun 4,4 prosentista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?