Selvitys: Suomalainen tarvitsee tuplasti lomaa eurooppalaisiin nähden

Joka kolmas eurooppalainen hoitaa työasioitaan myös lomansa aikana. Reilu viidennes suomalaisista kokee, ettei lomaillessaan pysty täysin irtautumaan töistä.

Suomalainen tarvitsee tuoreen kyselyn mukaan 34 päivää vuosilomaa.

27.6.2022 13:16

Eurooppalaisten lomantarpeissa on eroja, kertoo henkilöstöyritys SD Worxin euroopanlaajuinen selvitys.

Keskimäärin eurooppalainen työntekijä kaipaa akkujensa lataamiseen 17 lomapäivää. Tähän nähden suomalainen kaipaa jopa kaksinkertaisen määrän lomaa palautuakseen: jopa 34 päivää.

Omaa luokkaansa on myös espanjalaisten loman tarve, tutkimus kertoo. Heillä suotuisa loman pituus on 27 päivää.

Myös maltillisempia lomailijoita aineistosta löytyy. Italialaisille riittää 11 lomapäivää ja brittityöntekijöille vain 8,5 päivää.

Kaikkiaan 37 prosentille eurooppalaisista työntekijöistä kelpaa virallisen vuosiloman lisäksi myös palkaton vapaa. Suomalaisista jopa 42 prosenttia suosii palkatonta lisälomaa. Harvinaisinta palkaton lomailu on Espanjassa, missä se kelpaisi vain 27 prosentille työntekijöistä.

Loma ei myöskään enää ole pelkkää lomaa, kertoo Suomen SD Worxin maajohtaja Petteri Hannula tiedotteessa.

– Joka kolmas eurooppalainen vastaa toisinaan työpuheluihin tai -sähköposteihin vuosilomansa aikana. Suomalaisten osuus on yhtä suuri kuin eurooppalaisten keskimäärin.

Yhtä moni kokee myös vaikeaksi irrottautua työajatuksista lomalla. Suomalaisista tätä mieltä on hieman yli viidesosa, 21,5 prosenttia. Eniten työasiat pyörivät mielessä norjalaisilla, ja heistä jopa 45 prosenttia tekee töitä myös lomalla.

Tämä on enimmälti ikäkysymys, Petteri Hannula jatkaa.

– Työstressi vähenee iän myötä. Nuorilla työntekijöillä on eniten haasteita työajatuksista irrottautumisessa, hän kertoo.

Selvityksen mukaan 25–34-vuotiaista työntekijöistä jopa 38 prosenttia kokee töistä irtautumisen hankalaksi. Yli 55-vuotiaista samoin kokee vain joka viides.

Suomalaiset suhtautuvat tutkimuksen mukaan suurpiirteisesti vakiintuneisiin loma-aikoihin. Vain reilu viidennes haluaa pitää loman aina samaan aikaan.

Sitä vastoin hollantilaiset, italialaiset ja belgialaiset suosivat vakiintuneita lomailuaikoja, joskin heistäkin vain reilu 40 prosenttia. Kaikkien eurooppalaisten keskiarvo on 37 prosenttia.

Lisäksi runsas kolmasosa (33 %) suosii lyhyempiä lomia kuten pitkiä viikonloppuja tai yksittäisiä vapaapäiviä. Erityisesti perheelliset vastaajat suosivat vakiintuneita lomailuaikoja.

Työhyvinvoinnin kannalta on myös tärkeää, miten lomista sovitaan, muistuttaa SD Worxin Petteri Hannula.

– Joustavuus lomien suunnittelussa on kilpailuetu, joka tekee työpaikasta houkuttelevan, Hannula lisää.

Tutkimuksen mukaan vain noin puolet eurooppalaisista voi sopia lomansa verkossa. Yleisintä tämä näyttää olevan pohjoisemmassa Euroopassa, kuten Alankomaissa, Norjassa ja Ruotsissa.

Tiedot käyvät ilmi henkilöstö- ja palkkapalveluja tarjoavan SD Worxin teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi yli 10 000 eurooppalaista työntekijää. Otos edustaa paikallisia työmarkkinoita sukupuolen, iän ja koulutuksen suhteen. Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö iVox.

Lue lisää: Tiedätkö, missä Suomen kunnassa ostetaan vähiten alkoholia?

Lue lisää: Kommentti: Ei muuta kuin ihanaa lomaa! Siis niille onnekkaille, joille lomailu on mahdollista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?