Suomessa bensa on nyt EU:n kalleinta

Naapurimaissa bensiinin tankkaajat pääsevät nyt selvästi halvemmalla.

26.6. 20:00

Juhannuksen paluuliikenne on tänään sunnuntaina vilkkaimmillaan ja monen matkaajan tie käy täyttämään mökkireissulla huvennutta tankkia.

Tänä vuonna kotiinpaluu voi käydä erityisen kalliiksi, sillä bensiinin ja dieselin hinta huitelee Suomessa ennätyslukemissa. Bensiini on myös EU-maiden kalleinta.

Dieselautoilijoita harmittaa erityisesti se, että dieselin hinta on kivunnut paikoin käytännössä samoihin lukemiin 95E-bensiinin kanssa.

EU:n polttoainehintoja seuraavan EU Weekly Oil Bulletin -tilaston (20.6.2022) mukaan 95-oktaanisen bensiinin litrahinta on Suomessa keskimäärin 2,55 euroa.

Tällä Suomi kiilaa EU-maiden kärkeen. Hintaero esimerkiksi Ruotsiin oli selvä, sillä siellä bensalitra maksoi 2,16 euroa ja Virossakin vain 2,17 euroa.

Dieselissä voiton vie Ruotsi. Siellä litra maksaa keskimäärin 2,53 euroa, mutta Suomi tulee hyvänä kakkosena 2,45 eurolla.

Polttoainehintoja autoilijoiden ilmoitusten perusteella seuraavan Polttoaine.net-sivuston mukaan 95 E10-bensiinin litrahinta oli lauantaina Suomessa keskimäärin 2,54 euroa. Diesellitrasta maksettiin keskimäärin 2,50 euroa.

Kovin suurta hajontaa hinnoissa ei ole varsinkaan eteläisimmässä Suomessa. Sunnuntaina ilmoitetut 95 E10-bensiinin jakeluhinnat liikkuvat esimerkiksi vilkkaan nelostien varrella 2,50–2,52 euron haarukassa. Kolmostiellä hinnat ovat 2,51–2,54 euroa litralta.

Dieselin ilmoitetut hinnat liikkuvat 2,45 eurosta 2,49 euroon nelostiellä ja 2,45 eurosta 2,51 euroon kolmostiellä.

Monet EU-maat ovat vastanneet polttoaineiden hintojen nousuun alentamalla polttoaineveroa.

Näin ovat tehneet kesän ajaksi Saksa ja naapurimaa Ruotsikin. Suomessa vastaavia vaatimuksia on kuulunut etenkin opposition riveistä.

Ainakaan toistaiseksi Suomen hallitus ei ole lämmennyt veronalennuksille. Sen sijaan bensiinin ja dieselin jakeluvelvoitetta on tarkoitus höllentää väliaikaisesti ensi kuun alusta lähtien.

Jakeluvelvoite tarkoittaa osuutta, joka jakelijoiden myymästä polttoaineesta täytyy olla kalliimpia uusiutuvia. Jakeluvelvoitteen alentamisen toivotaan näkyvän myös pumppuhinnoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?