Polttoaineen verotus puhuttaa – Pellervon taloustutkimuksen Lahtinen haluaisi laskea polttoaineen verotusta, EVA:n ekonomisti ei

Polttoaineen hintoja halutaan suitsia, mutta keinoista on erilaisia näkemyksiä.

Bensiini on ennätyskallista. Osa haluaa laskea polttoaineen verotusta ja osa kaipaa muita toimia.

25.6. 14:38

Suomen pitäisi harkita bensan ja dieselin verotuksen laskemista syksyn budjettiriihessä, ehdottaa Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen blogissaan.

Hänen mukaansa kansalaisten tuki Venäjän vastaisille pakotteille ja Ukrainan tukemiselle voi vaarantua, jos kotitalouksien taloushuoliin ei vastata.

Tällä viikolla julkaistussa Eurobarometri-kyselyssä Venäjä-pakotteet saavat laajan kannatuksen EU-kansalaisilta. Sen sijaan jopa noin 60 prosenttia eurooppalaisista ei ole valmiita siihen, että pakotteet nostavat energian tai elintarvikkeiden hintoja.

Polttoaineen hinnat ovat korkeat. Polttoaine.net-sivuston mukaan tämän päivän 95 E10-bensiinin litrahinta oli 2.589 euroa. Diesel-litrasta pulitettiin 2.531 euroa.

Monet Suomen tyypilliset verrokkimaat, kuten Ruotsi, Saksa ja Hollanti, ovat keventäneet bensan ja dieselin verotusta.

Lahtisen mukaan veronalennuksella pitäisi tavoitella parinkymmenen sentin laskua litrahintoihin.

– Tällä tavoin rajoitetaan haitallisia vaikutuksia valtiontaloudelle ja muistutetaan siitä, että ilmastopolitiikan tavoitteet edellyttävät korkeata fossiilisen energian verotasoa myös jatkossa, hän toteaa.

Myös autoilijoiden etujärjestöt ovat Lahtisen tavoin ajaneet polttoaineverojen väliaikaista alentamista.

Aiemmin esimerkiksi EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen on kertonut Taloussanomille, että ei kannata polttoaineiden verotuksen madaltamista, koska lasku siitä osuu pienituloisten kukkaroon.

Polttoaineveron alentaminen nimittäin vaatisi keräämään verot jostain muualta tai leikkaamaan menoja. Hänen mukaansa kaikkein pienituloisimmat eivät omista autoa, joten he maksaisivat silloin tavallaan autoilijoiden puolesta veroa.

– Esimerkiksi arvonlisäveron korotus kohdistuisi kaikkiin veronmaksajiin, Kurronen toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?