Talopakettien hintoja on nostettu jälkikäteen jopa kymmenillä tuhansilla euroilla – viranomainen varoittaa perusteettomista korotuksista

Hinnankorotuksia on perusteltu Ukrainan sodan ja Venäjään kohdistuvien pakotteiden aiheuttamalla kustannusten nousulla.

Kuvituskuvaa.

Pientalotoimittajat ovat viime aikoina tehneet paljon hinnankorotuksia aiemmin tehtyihin sopimuksiin.

Hinnankorotuksia on tehty erityisesti talopakettitoimituksiin, kertoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV tiedotteessaan. Hinnankorotuksista on KKV:n mukaan otettu yhteyttä kuluttajaneuvontaan.

Yksittäiselle kuluttajalle korotukset ovat voineet olla kymmeniä tuhansia euroja.

Jo tehtyjen sopimusten hintojen korottamista on saatettu perustella Ukrainan sodan ja Venäjään kohdistuvien pakotteiden aiheuttamalla rakennusmateriaalien kustannusten nousulla.

Taloussanomat kertoi hiljattain talonrakentajasta, jolle tuli yllättävä yli 20 000 euron lisälasku, vaikka sopimus talosta oli tehty jo viime vuoden toukokuussa.

Lue lisää: Asiakas sopi talopaketin ostosta vuosi sitten, nyt hinta nousi yllättäen yli 20 000 euroa – ”Yöunet menivät”

Kilpailuviranomainen huomauttaa, että hinnankorotuksia säätelee laki ja ne ovat mahdollisia vain erityistilanteessa.

– Yritys voi lain mukaan yksipuolisesti nostaa sovittua talopaketin tai rakennusurakan hintaa vain, jos tästä on etukäteen sovittu ja korotukselle on pätevä, sopimusehdoissa mainittu peruste, KKV:n tiedotteessa sanotaan.

Sen mukaan hinnankorotus voi olla mahdollista esimerkiksi ylivoimaisen esteen tilanteessa. Sen sijaan raaka-aine- ja materiaalikustannusten nousua ei automaattisesti voi pitää hinnankorotukseen oikeuttavana ylivoimaisena tilanteena, vaan asiaa täytyy arvioida tapauskohtaisesti. Jo tehtyjen töiden hintaa ei voi jälkikäteen korottaa.

Jos yrityksellä on oikeus nostaa hintaa, myös kuluttajalla on lakiin perustuva oikeus halutessaan purkaa sopimus, jos hinnankorotus ylittää 5 prosenttia sovitusta kauppahinnasta.

Jos kuluttaja purkaa sopimuksen hinnankorotuksen takia, yritys ei voi vaatia kuluttajalta korvauksia. Käytännössä sopimuksen purku voi olla hankala eikä edullisempia hintoja ole välttämättä löydettävissä, nyt kun rakennusalan kustannukset ovat yleisesti nousseet.

Pientalokauppaa säätelevän kuluttajansuojalain lisäksi pientalokaupoissa on käytössä kuluttaja-asiamiehen neuvottelemat ja hyväksymät talopakettien ja elementtien kuluttajakauppaa ja asennusta koskevat yleiset sopimusehdot.

Viranomaisen mukaan hintojen jälkikäteistä korottamista on saatettu perustella viittaamalla pientalokaupoissa käytettäviin kuluttaja-asiamiehen neuvottelemiin ja hyväksymiin vakiosopimusehtoihin.

Kuluttaja-asiamies kuitenkin korostaa, että hinnankorotukset eivät ole kuluttaja-asiamiehen neuvottelemia tai hyväksymiä.

Kuluttajaneuvonnan saamien yhteydenottojen perusteella hinnankorotusilmoituksia on tehty force majeureen eli ylivoimaiseen esteeseen vedoten myös rakennustarvikkeiden tilauksista sekä muun muassa koronan vuoksi siirtyneistä juhlatilojen vuokrista ja pitopalvelusopimuksista.

Jos jo tehdyn sopimuksen hintaa korotetaan:

• Voit reklamoida yritykselle ja pyytää kirjallista, yksilöityä selvitystä siitä, mihin hintojen nousu perustuu.

• Reklamoinnin jälkeen voit halutessasi ottaa yhteyttä KKV:n kuluttajaneuvontaan.

• Jos tapaus vaikuttaa epäselvältä, voi kuluttajaneuvonta tarvittaessa ohjata tekemään valituksen kuluttajariitalautakuntaan.

Lähde: KKV

Lue lisää: Veijo Karhun mökkiprojekti meni jäihin, kun hinta nousi liki 100 000 euroa vuodessa – hintojen nousu ja tavarapula vaivaavat rakentajia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?