Sijoitusasuntolainojen kysyntä väheni selvästi

Epävakaa maailmantilanne vaikuttaa myös lainanottoon ja sijoittamiseen.

Suomalaisten yli 30-vuotisista lainoista lähes kaikki olivat omistusasuntolainoja.

31.5.2022 17:13

Sijoitusasuntolainoja nostettiin huhtikuussa 26 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Myös maaliskuussa 2022 uusia sijoitusasuntolainoja oli neljännes vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

– Omistusasuntolainoja nostettiin huhtikuussa 1,6 miljardin euron edestä, mikä on kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana, selviää Suomen Pankin tiedotteesta.

Uusien asuntolainojen keskikorot nousivat edelleen huhtikuussa. Esimerkiksi sijoitusasuntolainojen keskikorko nousi 1,07 prosenttiin ja omistusasuntolainojen 0,92 prosenttiin.

Huhtikuussa myös asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kuukauden euribor nousi pitkästä aikaa positiiviseksi.

Vähentyneiden nostomäärien vuoksi kotitalouksien sijoitusasuntolainakannan vuosikasvuvauhti hidastui maaliskuusta puoli prosenttiyksikköä.

Sijoitus­asunto­laina­kannan kasvutahti oli reilusti nopeampaa kuin omistusasuntokannan. Myös omistusasuntokannan kasvutahti hidastui huhtikuussa, mutta vähemmän kuin sijoituslaina-asuntokannan.

– Huhtikuussa sijoitusasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 18 vuotta 6 kuukautta, kun omistusasuntolainojen oli 21 vuotta kymmenen kuukautta. Huhtikuussa uusista asuntolaina­nostoista pitkien yli 30-vuotisten lainojen osuus oli ennätyksellisen suuri, tiedotteessa todetaan.

Suomalaisten kotitalouksien lainoista huhtikuussa 2022 kulutusluottoja oli 16,8 miljardia euroa ja muita lainoja oli 18,2 miljardia euroa.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli huhtikuun 2022 lopussa 112,4 miljardia euroa ja talletusten oli keskikorko 0,03 prosenttia.

Talletuskannasta yön yli -talletuksia oli 103,4 miljardia euroa ja määräaikaistalletuksia on 2,1 miljardia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?