Ay-pomo varoittaa ”ikiliikkujasta”, jossa palkankorotukset olisivat pian 10 prosenttia

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ehdottaa euromääräisiä palkankorotuksia prosenttipohjaisten korotusten sijaan.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen vuonna 2020.

Suomessa työmarkkinat uhkaavat ajautua palkankorotuskierteeseen, varoitti Teollisuusliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen liiton valtuuston kevätkokouksessa maanantaina.

Kierteeseen ajaudutaan, jos julkisen sektorin palkankorotukset sidotaan yksityisen sektorin korotuksiin.

– Jos sovittelulautakunnan palkankorotusmalli julkiselle sektorille toteutuu, edessä on palkankorotuskierre, jota Teollisuusliitto ei voi katkaista, Lehtonen sanoi tiedotteen mukaan.

Sovittelulautakunnan palkankorotusmallissa julkisen sektorin palkankorotukset olisivat automaattiset korkeammat kuin yksityisen sektorin.

– Tämä ikiliikkuja pakottaa liitot hakemaan sovittelujärjestelmästä sen, mikä on järjestelmään sisään leivottuna.

Lehtosen mukaan Teollisuusliitolle se tarkoittaisi, että vuonna 2027 palkankorotukset olisivat jo kymmenen prosentin luokkaa.

Lue lisää: Kunta-alalle ei saatu sopimusta ilman hoitajaliittojakaan

Lehtonen sanoo, että palkankorotusmalli johtaisi siihen, että mikään liitto ei halua tehdä ensimmäistä työehtosopimusta, koska muut saisivat paremmat palkankorotukset.

Lehtonen korostaa, että Teollisuusliitto ei kritisoi pieni- ja keskituloisten palkkaa, vaan myös he ovat ansainneet palkankorotuksensa.

– Me kritisoimme sitä tapaa, jolla julkisen sektorin palkankorotuksista yritetään sopia ja sovittelujärjestelmän roolia siinä.

Lehtonen sanoo, että pienituloisten suhteellista ostovoimaa pitää parantaa, mutta palkankorotusjärjestelmää on syytä pohtia uudestaan. Hänen mukaansa yksi keino ratkaista tilanne olisi euromääräisistä palkankorotuksista sopiminen prosenttimääräisten korotusten sijaan. Euromääräiset palkankorotukset suosisivat pienituloisia.

– Euromääräiset korotukset ovat perusteltuja myös inflaation johdosta. Pienipalkkaiset kärsivät hintojen noususta usein muita ryhmiä enemmän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?