Yritysten luottamus talouteen heikkeni edelleen – kuluttajien luottamuksen lasku pysähtyi

Kuluttajien luottamus on edelleen hyvin alhaisella tasolla.

27.5.2022 8:42

Elinkeinoelämän odotukset talouden kehityksestä ovat jatkaneet laskuaan toukokuussa. EK:n luottamusindikaattorin mukaan eniten laskua oli rakennusalalla.

–  On luontevaa, että rakennusalalla pitkän noususuhdanteen sovittaminen voimakkaaseen kustannusten nousuun on vaikea yhtälö, totesi EK:n johtaja Sami Pakarinen tiedotteessa.

Teollisuus- ja palveluyritysten luottamuksen lasku oli maltillisempaa, vähittäiskaupan osalta luottamus säilyi ennallaan.

–  Vaikeasta toimintaympäristöstä huolimatta yritysten tilanne on kokonaisuutena vielä kantanut kuluttajien epävarmuutta paremmin. Suunta on kuitenkin selvästi hidastumaan päin, kuten on nähtävissä myös tuoreimmista talousennusteista, Pakarinen toteaa.

Kuluttajien luottamus edelleen hyvin alhaalla

Kuluttajien luottamus talouden kehitykseen sen sijaan on pysynyt toukokuussa lähes ennallaan, mutta se on edelleen hyvin alhaisella tasolla, selviää Tilastokeskuksen luottamusindikaattorista. Luottamus on ollut nykyistä heikompaa ainoastaan koronakriisin alussa huhtikuussa 2020 ja finanssikriisin aikaan vuoden 2008 lopussa.

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat hyvin pessimistiset ja odotus inflaatiosta oli korkeampi kuin koskaan aiemmin. Aikeita kestotavaroiden ostamiseen vuoden sisällä oli hyvin vähän.

"Kuluttajat säikähtäneet sotaa yrityksiä enemmän"

Asuntoluotottaja Hypon ekonomisti Juho Keskinen kirjoittaa, että myös euroalueella kuluttajat ovat säikähtäneet sotaa yrityksiä enemmän.

–  Nousseiden hintojen vuoksi kukkaronnyörejä kiristellään nyt selvästi monissa kotitalouksissa, vaikka korona-ajalta kertyneitä säästöjäkin olisi vielä jäljellä. Asunnonostoaikeita näyttäisi kuitenkin riittävän tilanteeseen nähden hyvin, sillä ne ovat yhä koronakriisiä edeltänyttä tasoa korkeammalla, hän toteaa.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan yritysten luottamusluvut kertovat niiden kyvystä sopeutua tilanteeseen.

–  Suomen taloudessa on kuitenkin selkeä uhka lyhytkestoisesta taantumasta, kunnes maailmantalouden tila kohenee ja inflaatio madaltuu, Kuoppamäki kirjoittaa kommentissaan.

Lue lisää: Nordean korttidata paljasti selvän käänteen: hintojen nousu nitisti pari vuotta kestäneen buumin

Lue lisää: Kuluttajien ja yritysten odotukset synkkenivät – heikommat vain korona- ja finanssikriiseissä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?