Tällaiset kotitaloudet kärsivät hintojen noususta selvästi muita enemmän

Kuluttajaliiton mukaan inflaatio kohtelee suomalaistalouksia eriarvoisesti.

Omat kulutustottumukset ja olosuhteet vaikuttavat siihen, miten voimakkaasti hintojen nousu vaikuttaa omaan talouteen, muistuttaa Kuluttajaliitto

Inflaatio saattaa nostaa joidenkin suomalaistalouksien kustannuksia jopa noin 11 prosenttia, kun taas joissakin inflaation vaikutus jää vain kolmeen prosenttiin, kertoo Kuluttajaliitto.

– On tärkeää tiedostaa omien valintojen ja olosuhteiden vaikutukset omaan talouteen, toteaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

– Inflaatio kohtelee kuluttajia tällä hetkellä epätasa-arvoisesti ja eri kotitalouksilla voi olla hyvinkin erilainen tilanne.

Selityksenä ovat erilaiset kulutustottumukset ja esimerkiksi lämmitysratkaisut.

Energian hintojen nousun takia huonoin tilanne on Kuluttajaliiton mukaan tällä hetkellä niillä kotitalouksilla, joissa ajetaan paljon autolla ja käytetään lämmitykseen polttoöljyä tai sähköä.

Pahimmalta hintojen nousulta ovat selvinneet vuokralla asuvat ja joukkoliikennettä käyttävät.

Myös alkoholin ja tupakan kulutus lisää inflaation vaikutusta talouteen.

Ruoka-aineista nopeimmin ovat nousseet tuoreen kalan ja kahvin hinnat. Sen sijaan perunan, riisin, siipikarjan ja maidon hinnat ovat pysyneet suhteellisen vakaina.

Kuluttajaliiton mukaan inflaatio tulee olemaan tänä vuonna yli viisi prosenttia, eli palkansaajien ostovoima heikkenee, jos palkat nousevat noin kaksi prosenttia.

Eläkeläisten asema on kuitenkin parempi, sillä eläkkeet nousevat ensi vuoden alussa yli viisi prosenttia.

Kuluttajaliitto on julkaissut esimerkit inflaation vaikutuksesta viiteen esimerkkitalouteen, joiden inflaatioarvot on laskenut tilastoasiantuntija Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksen huhtikuun kuluttajahintaindeksin perusteella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?