Yleisin asuntolainakorko kipuaa kipuamistaan – nyt jo ylimmillään 7 vuoteen

Viimeksi vuoden euribor on ollut yhtä ylhäällä vuoden 2015 tammikuussa.

Yleisimmin asuntolainojen viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor on jatkanut nousemistaan vauhdilla. Torstaina korko noteerattiin jo 0,34 prosenttiin, kun maanantaina se oli 0,21 prosenttia.

Vuoden euribor pysytteli kovin pitkään selvästi nollan alapuolella, kunnes se huhtikuussa kohosi nollan yläpuolelle.

Korko piipahti pariin otteeseen niukasti plussan puolella huhtikuun puolivälin tienoilla, ja näyttää asettuneen pysyvämmin plussalle 21. huhtikuuta, jolloin se oli 0,02 prosenttia. Tuon jälkeen korko on pysytellyt selvästi plussalla saavuttaen nyt jo yli 0,3 prosentin tason.

Vuoden euriborin nousu nollan yläpuolelle on merkittävä asia niille kotitalouksille, joilla on vielä niin sanottuja vanhoja asuntolainoja. Niiden ehdoissa ei ole osattu ottaa huomioon negatiivisten viitekorkojen mahdollisuutta. Tämän seurauksena on käynyt niin, viitekorko onkin syönyt osan korkomarginaalista, kun positiiviseen lukuun eli korkomarginaaliin on ynnätty negatiivinen luku eli viitekorko.

Kun korkomarginaalit vielä ovat näiden vanhojen asuntolainojen nostojen aikoihin olleet alhaiset, ovat onnekkaat velalliset saaneet maksaa lainastaan varsin matalaa korkoa.

Uudemmissa lainoissa negatiivinen viitekorko on jo osattu huomioida, ja niistä perittävä korko on korkomarginaalin suuruinen, jos viitekorko on negatiivinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?