Halutuimmat asunnot myydään nyt "tiskin alta” – tällaisista asunnoista ja alueista on kyse

Erityisesti omakoti- ja rivitaloasuntoja on myynnissä niin vähän, että ostajat turvautuvat jo poikkeuksellisiin keinoihin.

Perheet hakevat erityisesti pääkaupunkiseudun omakoti- ja rivitaloasuntoja haetaan jo ostotarjouksilla.

17.5. 19:00

Kilpailu parhaista asunnoista on kiristynyt niin, että osa asunnoista myydään jo ennen julkista markkinointia ja esittelyä.

– Hyvin usein ostaja löytyy niin, ettei asunto ehdi ollenkaan verkkoon, kertoo kiinteistövälitysyhtiö Habitan toimitusjohtaja Mika Pärssinen.

– Merkittävä määrä asunnoista on viimeisen vuoden aikana myyty niin, etteivät ne ole julkisessa myynnissä.

Habita välittää asuntoa hakeville asiakkailleen tiedot heidän hakuehtojaan vastaavista asunnoista jo ennen niiden päivittämistä julkisille verkkosivuille.

Lisäksi yhä useampi asuntoa etsivä on valmis myös maksamaan kiinteistövälittäjille siitä, että nämä etsivät asuntoa ostajan puolesta. Asunto saattaa tällöin vaihtaa omistajaa niin, ettei sen tietoja näe ostajan lisäksi kukaan muu asunnonetsijä.

Lue lisää: Nyt rakennetaan asuntoja, joita ihmiset eivät halua, Nordea-johtaja sanoo – tällaiset alueet kiinnostavat ostajia nyt eniten

– Ostotoimeksiannot ovat ihan selvästi kasvaneet koronan aikana, kertoo analyytikko Tony Korkala Kiinteistömaailmasta.

– Viime vuonna ostotoimeksiantoja päätyi asuntokauppaan saakka noin kolmannes enemmän kuin vuonna 2020, ja samanlainen kasvu oli tämän vuoden tammi–huhtikuussa verrattuna viime vuoteen.

Korkalan mukaan ostotoimeksiantojen kautta alkunsa saaneita asuntokauppoja syntyy kiinteistövälitysketjussa viikoittain.

– Ihan selkeästi eniten kauppoja tehdään Helsingin seudulla, Korkala kertoo.

Erityisesti ostotoimeksiantojen tekijöitä kiinnostavat omakotitalot ja rivitalot.

– Helsingin sisällä suosituimmat alueet ovat Oulunkylä ja sen ympäristö, sekä myös Pakila ja Paloheinä. Yleisesti ottaen pientaloalue Hämeenlinnanväylän ja Vantaanjoen varrella Oulunkylän nurkilta Pohjois-Helsinkiin on suosittua, sanoo Korkala.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtajan Marina Saleniuksen mukaan välittäjien käyttö asunnon ostamiseen on Suomessa vielä pienimuotoista, mutta kiinnostus on kasvanut erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Ostotoimeksiantojen tekijöitä yhdistää yksi selvä tekijä: lapset.

– Asiakkaat ovat etupäässä lapsiperheitä, joissa vanhemmat ovat 35–50-vuotiaita, kertoo Helsingin Pakilan ja Paloheinän alueella toimiva Kiinteistömaailma-yrittäjä Nico Autero.

– Suurin osa meidän toteutuneista ostotoimeksiannoista koskee joko pientalotontteja tai uudempia asuntoja ja taloja, eli 1990-luvulta 2000-luvulle tai sitä uudempia. Pääosin asuntokanta on täällä sitä vanhempaa. Kerrostaloja tällä alueella ei oikeastaan ole.

Auteron mukaan asiakkaina on myös jonkin verran rakennuttajia, jotka hakevat isohkoja tontteja. Jos kaavoitus sallii, voi esimerkiksi purkukuntoisen rintamamiestalon tilalle rakentaa rivitalon tai useamman pienen omakotitalon.

Syitä osto­toimeksi­antojen määrän kasvuun on välittäjien mukaan useita. Korona­pandemian takia yhä useammat alkoivat haluta esimerkiksi omaa pihaa ja lisähuoneita esimerkiksi etätöitä varten.

Tarjontaa nämä ehdot täyttävistä pien- tai rivitaloista on kuitenkin tavallista vähemmän. Esimerkiksi Kiinteistö­maailman tilastojen mukaan tämän vuoden huhti­kuussa pientaloja oli myynnissä kolmannes ja rivitaloja 12 prosenttia vähemmän vuoden 2020 huhtikuuhun verrattuna.

Lue lisää: Välittäjät: Asuntojen myyjät ovat nyt suurin jarru – "Markkinat ovat muna-kana-tilanteessa"

Tyypillisessä ostotoimeksiannossa asunnon ostaja maksaa välittäjälle välitysmaksun. Välittäjien mukaan hinnat ovat tapauskohtaisia.

Kynnystä ostotoimeksiantoon nostaa se, että ostaja ei saa välitysmaksua varten asuntolainaa, vaan ostajalla täytyy olla välitysmaksu joko itse säästettynä tai lainattuna erillisenä kulutusluottona.

Toisaalta Habitan Pärssinen muistuttaa, että toisaalta myyjäpuoli saattaa tulla hinnassa vastaan.

– Asunnon myyjää saattaa houkuttaa se, että toinen osapuoli maksaa välityspalkkion. Myös kaupan helppous voi vaikuttaa, arvioi Habitan Pärssinen.

Hänen mukaansa Habita hakee asunnon myynnistä kiinnostuneita muun muassa some-ilmoittelulla sekä suorajakelumainonnalla kiinnostuksen kohteena oleville alueille.

Saleniuksen mukaan menetelmiin vaikuttavat myös ostotoimeksiantojen tekijöiden toiveet.

– Joskus halutaan esimerkiksi juuri tietyltä kadulta tai tietystä taloyhtiöistä, jolloin kiinteistövälittäjä voi tapaan laputtaa tai ottaa yhteyttä mahdollisiin omistajiin, hän kertoo.

– Aika perinteistä jalkatyötä siis.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?