Britit vähentävät jo autoilua säästääk­seen poltto­ainekuluissa – ostoksilla ”lasketaan tarkkaan jokainen penni”

Britannian talous supistui maaliskuussa.

Britit täyttävät tankkejaan aiempaa harvemmin. Kuva BP:n jakeluasemalta Tonbridgestä Lontoon kaakkoispuolelta.

13.5. 21:15

Britit ovat vähentäneet autoiluaan voidakseen säästää polttoainekuluissa, kun elinkustannukset ovat laajalti kasvussa.

Jakeluasemia ympäri Britanniaa operoivan Asconan toimitusjohtaja Darren Briggs kertoo Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle, että ketjun myynti on vähentynyt 6–8 prosenttia kuuden viime viikon aikana.

Britannian tilastokeskuksen torstaina julkistamien tietojen mukaan maan talous supistui maaliskuussa 0,1 prosenttia edelliskuusta ja yhtenä syynä suuntaan oli se, että polttoaineen kallistuminen on saanut ihmiset vähentämään autoiluaan.

Hintojen nousu kuristaa kotitalouksia kovimmin sitten 1950-luvun, ja kuluttajaluottamus on lähellä kaikkien aikojen pohjiaan.

Viime kuussa saatiin tietää, että ainakin neljänneksellä brittikotitalouksista oli vaikeuksia suoriutua perusmenoistaan. Maan suurimman supermarketketjun Sainsburyn johtajan mukaan ostoksilla ”lasketaan tarkkaan jokainen penni”.

Lihan, kalan ja alkoholin kulutus on vähentynyt, ja ostoskoriin kootaan aiempaa useammin kaupan merkkejä, striimauspalvelujen tilauksia pannan poikki ja kodinkoneiden huoltosopimuksia katkaistaan.

Aiemmin tällä viikolla kauppaketju Tescon hallituksen puheenjohtaja John Allan kertoi BBC:lle, että kaupan asiakkaat ovat alkaneet rajoittaa ostoksiaan.

– Ensimmäistä kertaa vuosikausiin kuulin asiakkaan sanovan kassalle, että ”lopeta kun neljä kymppiä tulee täyteen, en halua kuluttaa yhtään enempää”.

Allan ja kilpailijayhtiö John Lewisin johtaja Sharon White ovat kehottaneet Britannian hallitus lisätoimiin niiden tukemiseksi, jotka pahimmin kärsivät elinkustannusten noususta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?