Venäjän arvioidaan katkaisevan maakaasutoimitukset lähiaikoina. Syitä voisivat olla Suomen kieltäytyminen kaasun maksamisesta ruplilla sekä mahdollinen kosto liittymisestä puolustusliitto Natoon.
Suomen elintarviketeollisuuden liikevaihto on vuosittain 11 miljardia euroa, ja maakaasutoimitusten loppuminen Venäjältä olisi vakava isku alan yrityksille.
– Merkittävä osa elintarviketuotannosta käyttää maakaasua, kertoo johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta.
– Maakaasuputkisto ei yletä ihan koko Suomeen, mutta sen varrella on aika monta elintarvikealan yritystä. Monien leipomoiden uunit lämpenevät maakaasulla. Molemmat suomalaiset kahvipaahtimot paahtavat kahvin maakaasulla. Osa lihanjalostus- ja meijeriteollisuudesta käyttää maakaasua. Myös valmisruokateollisuus on iso käyttäjä.
Fazerilla maakaasua käytetään sekä lämmön että höyryn tuotantoon kaikissa liiketoiminnoissa, kertoo Fazerin leipomoliiketoiminta-alueen johtaja Lara Saulo.
– Maakaasulla on erityisen suuri merkitys leipomoiden uunien lämmityksessä Suomessa ja Baltiassa, hän kertoo.
– Maakaasun äkillinen loppuminen vaikuttaisi leipomoliiketoimintaan ja osa Suomen ja Baltian maiden valmistuslinjoistamme olisi pois käytöstä.
Saulon mukaan ruokakauppojen, Fazer-kahviloiden sekä Ruotsin leipomoiden uunit toimivat kuitenkin sähköllä.
Maakaasu on ollut alan yrityksille kauan edullinen ja varma energiamuoto. Tammivuoren mukaan suurin osa elintarvikealan yrityksistä alkoi viimeistään Venäjän hyökkäyksen jälkeen selvittää keinoja maakaasun korvaamiseen.
Linkosuon Leipomo Kangasalla aikoo korvata maakaasun käyttöä öljyllä.
– Olemme hankkimassa osaan uuneista tuplapolttimia, joilla voi polttaa kaasua tai öljyä. Niillä pystymme pyörittämään suurinta osaa toimintaa ilman maakaasuriippuvuutta, kertoo toimitusjohtaja Jyrki Karlsson.
– Myöskin olemme liittymässä kaukolämpöön, mikä oli suunnitelmissa jo aiemmin, mutta teemme sen nyt nopeammin.
Myös Fazer on ottamassa käyttöön öljyä. Maakaasun korvaavat järjestelmät ovat valmiina osassa tehtaita.
– Makeistehtaillamme on mahdollisuus siirtyä olemassa olevan varajärjestelmän ansiosta vaihtoehtoiseen energiamuotoon välittömästi, mikäli maakaasun tulo loppuisi, Saulo kertoo.
– Leipomoiden osalta rakennamme öljykäyttöistä varajärjestelmää, joka toimisi lyhyen aikavälin ratkaisuna ja samanaikaisesti kiihdytämme pitkän aikavälin vastuullisten energiaratkaisuiden käyttöönottoa.
Linkosuon Karlssonin mukaan on ”hullu tilanne”, että yhtiö investoi öljypolttimiin, kun suunta pitäisi olla ympäristöystävälliseen energiaan.
– Kyse on energian saatavuudesta. Maakaasua käytetään paljon leipomoissa, koska se on edullinen, puhtaasti palava ja helposti säädettävä energiamuoto, ja ympäristöystävällisempi kuin öljy, hän sanoo.
–Jos nyt pitäisi päättää uuden uunin hankkimisesta, niin se todennäköisesti olisi sähkö. Uunien käyttöikä on kuitenkin kymmeniä vuosia, ja ne ovat hyvin kalliita, joten niiden loppuun käyttäminen on järkevämpää kuin uuden hankkiminen.
Leipomon kustannuksia ovat nostaneet myös maakaasun ja raaka-aineiden hintojen nousu.
Lue lisää: Kommentti: Ruoan hinnasta käydään nyt kovaa vääntöä – myös huhumylly pyörii täydellä teholla
Tammivuoren mukaan Elintarviketeollisuusliitossa on kevään aikana selvitetty yritysten energiaremonttien vaatimia lupamenettelyjä ja tukia.
– Säiliöt ja liitännät vaativat mittavia investointeja, ja koska tilanne tuli niin äkillisesti, yritykset eivät varautuneet niihin viime vuonna tehdessään investointisuunnitelmiaan, Tammivuori sanoo.
Ongelmana on, että valtion energiatuki on suunnattu vain vihreään siirtymään eli biopolttoaineisiin. Tammivuoren mukaan niitä ei ole vielä saatavissa riittävästi elintarviketeollisuuden tarpeisiin.
Lue lisää: Keskustan avaus päästövähennyksiin: Juha Sipilä esitteli maatalouden hiilipörssin
– Esimerkiksi biokaasu olisi hyvinkin mahdollinen tulevaisuuden energiamuoto myös elintarviketeollisuudelle, mutta teollisen mittakaavan tuotantoa ei ole vielä tarpeeksi, Tammivuori sanoo.
– Elintarviketeollisuus on matkalla vihreässä siirtymässä, mutta tämä muutos tulee niin valtavalla nopeudella, että ei ole muita vaihtoehtoja kuin ottaa käyttöön niitä energiamuotoja mitä on saatavissa kohtuuhinnalla.
Fazerin Saulon mukaan yhtiö pyrkii nopeuttamaan vihreää siirtymää, mutta niitä ei ehditä tässä aikataulussa huoltovarmuuden kannalta toteuttamaan.
– Leipomouunien käyttämää maakaasua ei pystytä välittömästi korvaamaan muulla kuin biokaasulla, jonka saatavuus ei ole vielä riittävää, hän toteaa.
Hitaat lupaprosessit vaikeuttavat Elintarviketeollisuusliiton mukaan yritysten tilannetta, ja alan yritysten hakemusten pitäisi huoltovarmuuden takia käsitellä etusijalla.
– Jos me päättäisimme hankkia LNG-aseman, niin luvan saaminen kestäisi 4–5 kuukautta ja laitteiden hankinta saman verran, niin sellainen aikataulu on tässä tilanteessa täysin mahdoton, kertoo esimerkiksi Karlsson.
YLE:n mukaan esimerkiksi Saarioinen on hakee Kangasalle lupaa nesteytetyn maakaasun eli LNG:n asemalle.
Lue lisää: Kommentti: Ruoka, lämmitys ja bensa kallistuvat nyt kovaa vauhtia, ja olemme vasta alkumetreillä
Maakaasua saadaan Suomeen Venäjän lisäksi myös Baltian kautta kulkevan Baltic Connector -putken kautta. Tosin vain noin kolmasosa Venäjältä Imatran kautta tulevan putken määrästä, ja sen jakamisesta päättää tiukan paikan tullen huoltovarmuuskeskus.
Esimerkiksi Baltic Connectorin kautta maakaasunsa saavassa Pauligista vakuutetaan silti, että kahvi ei lopu kesken.
– Venäjältä tulevan kaasun katkeaminen vaikuttaisi koko kaasumarkkinaan, mutta tällä hetkellä ei ole merkittävää riskiä, sanoo johtaja Kaisa Lipponen Pauligin viestinnästä.
– Elintarviketeollisuus on varmasti priorisoitujen alojen joukossa.
Tammivuoren mukaan ruoka ei kaupoista kuitenkaan lopu, vaikka maakaasun tulo Venäjältä katkeaisi. Valikoima tosin voisi tosin olla nykyistä rajoitetumpi.
– Kaksi vuotta sitten koronarajoitusten alkuvaiheessa, kun kaikki elintarvikekysyntä siirtyi päivittäistavarakauppaan, yrityksissä tehtiin Huoltovarmuuskeskuksen ohjeiden mukaisia priorisointeja, jotka voidaan ottaa taas käyttöön, Tammivuori sanoo.
– Silloin keskityttiin peruselintarvikkeisiin, korkean volyymin tuotteisiin ja karsittiin vähempimenekkisistä tuotteista.
Linkosuolla on varauduttu keräämällä varastoa.
– Mehän teemme pääsääntöisesti kuivaleipiä. Olemme nostaneet varastotasoja niin, että pärjäämme kesäkuun loppuun asti nykyisillä varastoilla, mikäli kaasu katkeaisi ensi viikolla, Karlsson sanoo.
– Ehdimme saada öljypolttimot asennettua eikä toimituspuutteita pitäisi tulla.