Yli 30 vantaalais­koulua avaa ovensa lakosta huolimatta – OAJ syyttää painostamisesta

Kokonaan kiinni on keskiviikosta eteenpäin vain kourallinen kouluja. Vantaan kaupunki kieltää syytökset lakon murtamisesta.

Opettaja lakkovahtina Sotungin koululla Vantaalla tiistaiaamuna 3. toukokuuta 2022.

3.5.2022 17:23

Suurin osa Vantaan kaupungin kouluista avaa keskiviikkona ovensa opetusalan lakosta huolimatta. Huomenna täysin kiinni pysyvät ainoastaan Keimolanmäen, Havukosken, Jokivarren, Kaivokselan, Peltola, Ilolan ja Viertolan koulut, koska niissä ei ole riittävästi henkilökuntaa. Asian vahvisti Taloussanomille Vantaan kaupungin opetuspäällikkö Pepita Kaskentaus.

Loput koulut pystyvät avaamaan ovensa huomenna lakosta huolimatta. Yhteensä Vantaalla on 41 koulua.

Kaikki luokat eivät välttämättä pääse opetukseen keskiviikkona. Esimerkiksi Myyrmäessä Kilterin koulussa opetusta annetaan yhdeksälle luokalle. Ylästön koulussa opetusta annetaan keskiviikosta maanantaihin ensimmäisen luokan oppilaille. Muiden luokkien opetus on keskeytetty.

Kaskentaus arvioi tiistaina iltapäivällä, että keskiviikkona töissä on noin 200 opettajaa. Määrä on noin 11–12 prosenttia vantaalaisista opettajista.

Keskiviikkona kouluun menevien oppilaiden vanhempia tiedotetaan asiasta tiistain aikana.

Vantaan opettajien ammattiyhdistyksen tiedossa ei ollut, että kouluja on auki Vantaalla yli 30. He kuulivat asiasta Taloussanomien toimittajalta. OAJ aikoo selvittää asiaa.

– Selvää on, että tämä on lakon murtamista, pääluottamusmies Sami Markkanen sanoo.

– Odotimme, että joitakin kouluja on auki, mutta määrä on varsin yllättävä. Emme tosin tiedä, missä määrin koulut ovat auki.

Vantaan kaupungin Kaskentauksen mukaan koulujen aukiolo riippuu siitä, kuinka paljon henkilökuntaa on töissä.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen sanoo, että järjestöllä on tiedossa, että osassa vantaalaiskouluista annetaan opetusta keskiviikosta eteenpäin.

– Käsitykseni on, että suurin osa näidenkään koulujen luokista ei järjestä opetusta. Se voi tarkoittaa, että esimerkiksi ensimmäiset luokat on kutsuttu kouluun.

Pesonen kertoo, että että OAJ:n tietojen mukaan Vantaalla opettajia olisi jopa painostettu tulemaan töihin. OAJ:n mukaan työpaikoilla on etukäteen kerätty listoja henkilöistä, jotka aikovat tulla töihin.

– Se on sama asia kuin kysyä, oletko lakossa, Pesonen sanoo.

Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä, kuuluuko työntekijä liittoon tai aikooko tämä osallistua lakkoon.

Vantaan Kaskentaus sanoo, että ennen lakon alkamista Vantaalla ei kerätty listoja henkilöistä, jotka aikovat olla lakossa tai heistä, jotka aikovat tulla töihin. Hän kiistää myös syytökset lakon murtamisesta.

– Meillä on ollut selkeät ohjeistukset, että kukaan ei kysy mitään ja siksi työnantajan edustajat olivat tänään aamulla katsomassa, ketkä tulevat paikalle. Meillä ei ole ollut minkäänlaista kerättyä ennakkotietoa, tuleeko töihin yksi vai 100 opettajaa.

Tiistaina kouluilla kerättiin palkanmaksua varten tietoa niistä opettajista, jotka ovat töissä.

Huhtikuun alussa OAJ:ta edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko kanteli työtuomioistuimeen ja teki neljässä kaupungissa tutkintapyynnöt poliisille siitä, että kuntatyönantajat ovat painostaneet rehtoreita ja päiväkodinjohtajia töihin lakon aikana.

Rehtoreilta oli pyydetty vastamaan julkiseen taulukkoon, aikovatko he olla töissä lakon aikana. Myös rehtorit ja päiväkotien johtajat kuuluvat lakon piiriin, jos he kuuluvat liittoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?