Robotit eivät olekaan syrjäyttäneet työntekijöitä – yllättävä tutkimustulos suomalaisista teollisuus­yrityksistä

Robotit ovat johtaneet työllisyyden kasvuun, kertoo tuore tutkimus.

Suomen teollisuuden rakenne näyttäisi olevan sellainen, että robotit eivät syö alan työpaikkoja vaan jopa lisäävät niitä.

11.4.2022 13:18

Suomalaiset teollisuusyritykset käyttävät uutta teknologiaa pääsääntöisesti parantamaan tuotekilpailukykyä ja yritysten kasvua, eivätkä vähentämään työntekijöitä kustannussäästösyistä.

Näin kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla), Massachusettes Institute of Technologyn (MIT) ja Laboren eli entisen Palkansaajien tutkimuslaitoksen tänään julkistettu tutkimus, jonka mukaan robotit eivät ole Suomen teollisuusyrityksissä tuhonneet työpaikkoja vaan johtaneet työllisyyden kasvuun.

Etla sanoo tiedotteessaan, että tutkimuksen tulokset haastavat näkemyksen siitä, että teknologinen kehitys väistämättä veisi työpaikkoja ja lisäisi eriarvoisuutta.

Yhtenä selityksenä tälle tutkijat näkevät suomalaisten teollisuusyritysten erikoistumisen joustavaan korkean lisäarvon tuotantoon ennemmin kuin massatuotantoon. Heidän arvionsa mukaan valtaosa eli noin 90 prosenttia suomalaisista valmistavan teollisuuden yrityksistä on erikoistuneen tuotannon yrityksiä, jotka tuottavat pieniä eriä ja toimivat esimerkiksi vaativien yritysten alihankkijoina. Siten massatuotannon yrityksiä, joissa työntekijöiden korvaaminen teknologialla voisi olla kustannustehokas ratkaisu, olisi vain kymmenesosa yrityksistä.

Mikä yllättävää, uusien teknologioiden käyttöönotto on keskimäärin kasvattanut työllisyyttä eikä tuhonnut työpaikkoja. Teknologiainvestoinnit eivät ole myöskään lisänneet korkeasti koulutettujen osuutta matalammin koulutettujen kustannuksella.

– Robotit eivät siis näytä johtavan nopeaan työttömyyteen tai koulutusvaatimusten nousuun suomalaisissa teollisuusyrityksissä. Tutkimuksemme tulokset poikkeavat merkittävästi kansainvälisestä keskustelusta ja syy siihen on nimenomaan se, miten teknologioita hyödynnetään suomalaisyrityksissä, sanoo MIT:n väitöskirjatutkija Joonas Tuhkuri tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?