Venäjä uhoaa olevansa valmis Euroopan energiaostojen lakkaamiseen – saksa­lais­ministeri: ”Minkään­laista kiris­tystä ei hyväksytä”

Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja sanoo Venäjän voivan kääntää energianvientinsä Aasiaan.

29.3.2022 15:35

Venäjä on valmis, jos Euroopan maat päättävät lopettaa energian ostamisen Venäjältä.

Näin vakuuttaa maanparlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko uutistoimisto Tassille antamassaan haastattelussa.

Matvijenkon mukaan Venäjä voi suunnata tarjontaansa muun muassa Aasian markkinoille, jos Eurooppa kieltäytyy ostamasta venäläistä energiaa.

Venäjä on ilmoittanut, että sille ”epäystävällisten” maiden pitää maksaa kaasu- ja öljyostonsa ruplilla sen sijaan, että maksuvälineenä käytettäisiin energiamarkkinoilla vakiintunutta Yhdysvaltain dollaria. Teollisuusmaiden G7-ryhmä on torjunut vaateen. Sen sijaan EU-maiden johtajat eivät viime viikon perjantain kokouksessaan saaneet muodostettua yhteistä kantaa asiaan.

Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner sanoi maanantaina CNBC:lle, että minkäänlaista kiristystä ei hyväksytä.

– Sopimukset perustuvat euroihin ja dollareihin ja ohjeemme yrityksille on, että ne maksavat [Venäjälle] euroissa tai dollareissa.

–Jos Putin ei sitä hyväksy, hän saa vapaasti miettiä seurauksia, Lindner sanoi.

Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz on sanonut, että ruplamaksu saattaisi merkitä sopimusrikkomusta. Italian viranomaiset ovat puolestaan ilmoittaneet, etteivät ne maksa öljystä ruplina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?