Cargotecin ja Konecranesin sulautuminen peruuntuu – Britannian kilpailuviranomainen esti kaupat

EU:n kilpailuviranomaiset olivat jo hyväksyneet yrityskaupan ehdollisena.

29.3.2022 10:18 | Päivitetty 29.3.2022 10:36

Cargotecin ja Konecranesin sulautuminen peruuntuu. Britannian kilpailuviranomainen esti nostolaitevalmistuksessa toimivien yritysten välisen kaupan. EU:n kilpailuviranomaiset olivat jo hyväksyneet kaupan ehdollisena.

Cargotecin mukaan Britannian kilpailuviranomainen ei pitänyt riittävinä toimia, joita yhtiöt tarjosivat. Toimet olisivat poistaneet yhtiöiden päällekkäisiä liiketoimintoja.

EU antoi helmikuun lopussa ehdollisen hyväksyntänsä suunnitellulle sulautumiselle Konecranesin trukkiliiketoiminnan ja Kalmarin Automation Solutions -yksikön myynteihin perustuvan toimenpidepaketin perusteella. Tämä ei riittänyt Britannian kilpailuviranomaiselle.

EU:n lisäksi Kiinan markkinasääntöviranomainen ja yhdeksän muuta lainkäyttöaluetta olivat hyväksyneet sulautumisen.

Hyväksyntä puuttui edelleen esimerkiksi Yhdysvaltojen oikeusministeriöltä.

Cargotecin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin sanoo tiedotteessa, että yhdistyminen olisi luonut vahvan eurooppalaisen yhtiön kilpailua haittaamatta.

– Olemme tehneet kaiken mahdollisen sulautumisen toteuttamiseksi ja olemme pettyneitä, että sulautumissuunnitelmista oli luovuttava. Pitkän ja laajan lupaprosessin ja sulautumisen valmistelun jälkeen on aika siirtää fokus Cargotecin strategian toteuttamiseen ja omiin arvonluontimahdollisuuksiin, Herlin sanoo.

Myös Konecranesin hallitus on pettynyt.

– Samalla uskomme, että lisätoimenpiteet eivät olisi olleet Konecranesin osakkeenomistajien parhaan edun mukaisia, sillä ne olisivat muuttaneet transaktion strategisia perusteita, Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Christoph Vitzthum sanoo tiedotteessa.

Vuoden 2021 loppuun mennessä Cargotec on kirjannut 57 miljoonaa euroa ja Konecranes 56 miljoonaa euroa sulautumiseen liittyviä transaktio- ja integraatiosuunnittelukustannuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?