KL: Nokian Renkaat arvioi lähtö- ja jatkomahdollisuuksia päivittäin: ”Toiminta Venäjällä vaikeutuu joka päivä”

Nokian Renkaat on kertonut jatkavansa toimintaa Venäjällä.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio vuonna 2019.

29.3.2022 11:27

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio kertoo Kauppalehdelle, että rengasyhtiö arvioi lähtö- ja jatkomahdollisuuksiaan Venäjällä päivittäin. Hän sanoo yhtiön varautuneen kaikkiin vaihtoehtoihin.

– Toiminta Venäjällä vaikeutuu joka päivä. Raaka-aineiden vieminen sinne on entistä vaikeampaa. Samaan aikaan tuotteiden vieminen sieltä eteenpäin logistiikkamielessä on vaikeampaa. Lisäksi Venäjällä seurataan, mitä teemme ja mitkä ovat suunnitelmamme. Eri tahot haluavat tietää, mitä teemme, Moisio sanoo.

Viikko sitten Nokian Renkaat kertoi jatkavansa toimintaansa Venäjällä ja tarkkailevansa Ukrainan tilannetta. Yhtiö kertoi, että ei aio jatkossa tehdä uusia investointeja Venäjälle.

– Jatkamalla Venäjän henkilöautonrenkaiden tuotantoa Venäjällä haluamme varmistaa, että tehdasta operoi ja kontrolloi myös jatkossa Nokian Renkaat, yhtiö kertoi tiedotteessa.

Moisio sanoo Kauppalehdelle, että lähteminen Venäjältä ei ole helppoa. Yhtiö valmistaa Venäjällä ainoastaan henkilöautojen renkaita.

Viime viikolla yhtiö myös kertoi pyrkivänsä kasvattamaan nopeasti tuotantoaan Yhdysvalloissa ja Suomessa. Jatkossa kaikki Pohjoismaissa myytävät renkaat tulisivat Nokialta ja Pohjois-Amerikassa myytävät renkaat Yhdysvalloista ja Nokialta.

Yhtiöllä on Venäjällä tehdas, joka tuottaa 80 prosenttia sen valmistamista henkilöauton renkaista. Kaikki yhtiön raskaat renkaat suunnitellaan valmistetaan Suomessa.

Jatkossa Nokian Renkaat ei aio ottaa vastaan raskaiden renkaiden tilauksia Venäjältä. Moisio sanoo, että tehtaan sulkeminen voisi tulla kyseeseen, jos toimintaedellytyksiä Venäjällä ei enää olisi. Hänen mukaansa tehtaan sulkeminen tarkoittaisi noin 500 miljoonan euron alaskirjausta.

Nokian Renkaiden kurssi lähti voimakkaaseen laskuun Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Julkisuudessa on arvioita, että Nokian Renkaiden huonoin vaihtoehto olisi yhtiön kansallistaminen. Ukrainan sodan alettua Nokian Renkaat kertoi olevansa siirtämässä osan Venäjän-tehtaan toiminnoista Suomeen ja Yhdysvaltoihin. Nokian Renkaiden viestinnästä kerrottiin Taloussanomille, että siirron valmistelu aloitettiin jo ennen Ukrainan sodan alkamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?