Pahimmat Ukrainan sodan aiheuttamat pelot suomalaisessa asuntokaupassa eivät näytä toteutuvan. Tilastokeskuksen maanantaina julkaisemien tietojen mukaan halukkuus ostaa tai rakentaa asunto on edelleen vahvaa Suomessa.
Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että tiedot osoittavat, että synkistä näkymistä huolimatta omistusasunto kiinnostaa suomalaisia.
Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä sanovat, että merkkejä asuntokaupan lamaantumisesta ei ole. Ukrainan sotaa suurempi este asuntokaupoille on vähäinen tarjonta.
– Sodan aikana ei ole ollut yhtään päivää, että olisin kuullut, että on aivan hiljaista eikä kukaan kysy mitään, Rantanen sanoo.
Lue lisää: Raju romahdus kuluttajien luottamuksessa – "Odotukset etenkin Suomen taloudesta ovat äärisynkät”
Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
Kyhälän mukaan normaalisti Suomessa on myynnissä noin kolme prosenttia asuntokannasta, mutta tällä hetkellä luku on kaksi prosenttia. Ostajia olisi enemmän kuin myyjiä.
– Vaikka meillä on kriisi, patoutunut kysyntä purkautuu, hän selittää.
Viime vuoteen verrattuna asuntokauppojen kokonaismäärän odotetaan laskevan. Rantanen muistuttaa, että viime vuosi oli välittäjien tekemissä kaupoissa Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan ennätysvuosi, ja odotuksissa oli, että vuonna 2022 kauppoja tehdään vähemmän. Rantanen arvioi laskun olevan 15–20 prosenttia.
– Mutta silloinkin ollaan koko lailla vuosien 2019–2020 kauppatasolla.
Brotherus kertoo, että kysynnän ja tarjonnan välinen ero alkoi tasoittua jo ennen sodan alkamista, vaikka vuoden 2019 tasolla ei vielä oltu. Hän pitää mahdollisena, että tilanne kääntyy vielä päälaelleen eli myytävää tulee enemmän kuin on ostajia.
– Jos on ajatellut myydä, voi olla, että nyt vähintään kokeillaan markkinoita.
Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.
Rantanen sanoo, että jos sodalla olisi suuria vaikutuksia asuntokauppaan, ne näkyisivät jo. Hän kertoo, että tämänhetkisten tietojen mukaan Sp-kodissa asuntokauppoja tehdään maaliskuussa suunnilleen saman verran kuin vuosi sitten.
Rantanen sanoo, että Ukrainan sodan alkamisen jälkeen asuntojen kysyntä on laskenut jonkin verran, mutta sopivan asunnon tullessa kohdalle se myydään nopeasti. Kiinteistömaailman Kyhälä on samaa mieltä.
– Asuntoahan ei osteta nyt ja myydä ensi viikolla.
Kyhälän mukaan asuntokauppoja saattavat empiä maaseudun iäkkäät sukupolvet ja kasvukeskusten nuoret, jotka ovat ostamassa ensiasuntoa.
Rantanen ja Brotherus ovat kuulleet vain yksittäisistä asuntokauppojen peruuntumisista Ukrainan sodan vuoksi. Brotherus kertoo, että kyseessä ovat olleet lähinnä henkilöt, joiden työ ja tulot ovat olleet kiinni idänkaupassa.
– On ymmärrettävää, että siinä tilanteessa oma tilanne ja näkymät ovat muuttuneet dramaattisesti.
Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä.
Tilastokeskuksen mukaan heikointa luottamus talouteen on Itä-Suomessa. Brotherus sanoo, että Itä-Suomessa tilanne oli jo valmiiksi vaikeampi kuin muualla maassa. Esimerkiksi Joensuussa asuntojen hinnat laskivat, kun muualla maassa ne nousivat 3,7 prosenttia.
– Nyt tulee tällainen lisäisku, niin on selvää, että tilanne ei parannu. Itä-Suomessa ei ole ollut ylikysyntää edes koronakriisin keskellä.
Hän korostaa, että kesämökkiasuminen Itä-Suomessa kärsii tilanteessa eniten.
– Jos omistaa Itä-Suomessa kodin, se palvelee edelleen. Vapaa-ajan asumisesta kuulee kommentteja, että ehkä ennemmin ostetaan kesämökki lännestä kuin idästä. Kyllä tonttisaatavuutta mökkien rakentamiseen riittää.
Hän myös muistuttaa, että venäläiset kesämökin ostajat ovat kadonneet kokonaan.