Viime kesän helleilmat saivat monen hankkimaan ilmalämpöpumpun tai ainakin harkitsemaan sellaisen ostamista.
Viime vuonna Suomessa asennettiin yhteensä 130 000 lämpöpumppua. Markkina kasvoi yli 25 prosenttia edellisvuodesta.
Ensi kesä on tulossa kovaa vauhtia, joten viilentävän pumpun hankkimisella alkaa olla kiire, jos aikoo olla valmistautunut hellekeleihin hyvissä ajoin.
Uusia hankkeita hidastaa kuitenkin se, että kaikkia malleja ei ole ainakaan nopeasti saatavilla.
Jo loppusyksyllä toimituksia alkoi hidastaa komponenttipula, joka on näkynyt maalämpöpumppuihin ja ilmavesilämpöpumppuihin tarjonnassa.
Helmikuussa alkanut Ukrainan sota ja kallistunut energia on kärjistänyt tilannetta edelleen. Kysyntää pumpuille kyllä olisi.
– Kysyntä oli hyvää jo ennestään ja se on vain kasvanut. Ukrainan kriisi on lisännyt lämpöpumppujen kysyntää uskomattoman paljon. Kalliit energianhinnat ja toisaalta halu olla riippumaton fossiilisista energianlähteistä ovat lisänneet tarjouspyyntöjä, sanoo Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.
Hänen mukaansa ilmiö ei rajoitu Suomeen, vaan se koskee koko Eurooppaa. Kysynnän myötä pumpuista on vielä enemmän puutetta kuin vuoden alussa.
– Samaan aikaan kysynnän nousun kanssa on logistiikkaongelmia ja komponenttipulaa. Tämä on näkynyt hintapaineissa, mihin vaikuttaa myös materiaalien eli metallien kallistuminen.
Samalla pumppujen tilaus- ja toimitusajat ovat venyneet.
– Joitakin ilmalämpöpumppuja voi olla ainakin joillakin paikkakunnilla saatavissa vielä kuukauden toimitusajalla, mutta maalämpöpumpuissa toimitusajat alkavat olla puolta vuotta, Hirvonen sanoo.
Pulaa on myös asennusten suunnittelijoista ja pumppujen asentajista.
Suuren maahantuojan Scanofficen myynti- ja markkinointijohtaja Terho Jousimies kertoo, että toimitusajat ovat venyneet alkuvuodesta. Hän kuvaa tilannetta ”erittäin haasteelliseksi ja poikkeukselliseksi”.
– Kysyntä on kasvanut entisestään, mikä johtuu ilmeisesti korkeista energianhinnoista. Muutenkin nyt ajatellaan omavaraisuutta ja vihreämpiä vaihtoehtoja, Jousimies sanoo.
– Samaan aikaan törmätään komponenttipulaan. Tehtaat eivät pysty tuottamaan tällä hetkellä kysyntää vastaavaa määrää. Tämä johtaa tilanteeseen, missä toimitusajat valitettavasti pitenevät.
Jousimiehen mukaan nyt pumppujen toimitusajat liikkuvat keskimäärin parissa kuukaudessa. Joidenkin mallien kohdalla puhutaan kolmestakin kuukaudesta.
– Ilma-vesilämpöpumppujen kohdalla on hieman parempi tilanne, mutta ilmalämpöpumppujen kohdalla kyse on parista kuukaudesta. Nyt jos teet tilauksen, niin hyvin todennäköisesti myydään kesäkuun alkupuolta.
Jousimiehen mukaan Scanofficella on tarjota suhteellisen hyvin maalämpöpumppuja, vaikka alalla on niistä pulaa.
– Niiden tuotanto ei pysy kysynnän perässä. Toimijasta riippuen toimitusaika voi olla useita kuukausia.
Maalämpöpumppuja valmistetaan lähinnä Euroopassa, mikä helpottaa näiden pumppujen logistiikkaa, mutta ilmalämpöpumput tulevat pääsääntöisesti Aasiasta.
– Ennen vanhaan jos laiva lähti Aasiasta, esimerkiksi Kiinasta tai Thaimaasta, oli merelläoloaika suunnilleen 35 päivää. Nyt puhutaan helposti 70 päivästä, Jousimies sanoo.
Välilastaus Suomeen tapahtuu Rotterdamissa ja laivat voivat joutua siellä odottamaan siellä nelisenkin viikkoa.
– Rotterdamin satama on ruuhkautunut.