Omakotitalojen kysyntä yhä kasvussa – välittäjä kertoo millaisia ominaisuuksia taloilta nyt halutaan

Energiatehokkuus ja huoneiden määrä ovat ostajille entistä tärkeämpiä tekijöitä asunnon valinnassa.

Omakotitalojen kysyntä on yhä kasvussa, mutta useilla alueilla on myynnissä liian vähän ostajia kiinnostavia taloja. Arkistokuva asuntonäytöstä Tuusulasta.

22.3.2022 12:54

Viime vuosi oli omakotitalokaupan kulta-aikaa, toteaa kiinteistövälitysyhtiö Huoneistokeskus tiedotteessaan. Yhtiön kautta myytiin viime vuonna 17 443 vanhaa omakotitaloa, mikä oli 9,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Huoneistokeskuksen mukaan omakotitalojen kysyntä on yhä kasvussa, mutta useilla alueilla on myynnissä liian vähän ostajia kiinnostavia taloja. Erityisesti ostajia kiinnostavat 2000-luvulla rakennetut, hyväkuntoiset omakotitalot,

Lue lisää: Välittäjät: Asuntojen myyjät ovat nyt suurin jarru – "Markkinat ovat muna-kana-tilanteessa"

Omakotitalojen kysytyimpiä ominaisuuksia ovat Huoneistokeskuksen välittäjilleen tekemän kyselyn mukaan kiinteistön hyvä kunto (61 prosenttia vastaajista), makuuhuoneiden määrä (50 prosenttia) sekä lämmitysmuoto ja energiatehokkuus (45 prosenttia).

– Energiakustannusten nousun myötä omakotitalojen ostajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota energiatehokkuuteen ja kiinteistön lämmitysmuotoon, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

– Maalämpö kiinnostaa yhä useampaa omakotitalon ostajaa.

Kiinteistön hyvä kunto ja ennakkoon tehdyt kuntotarkastukset ovat välittäjien mukaan ehdoton myyntivaltti kevään asuntomarkkinoilla.

Kysyntää ja kiinnostusta on ollut viime kuukausina eniten 120–150 neliömetrin kokoisille omakotitaloille. Uusioperheiden ja etätyön tilatarpeiden myötä puolestaan makuuhuoneiden määrä voi olla ratkaiseva.

Sen sijaan merkitystään viime vuosiin verrattuna ovat menettäneet sekä autotalli että hyvät liikenneyhteydet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?