Oligarkki vaatii sodan lopettamista – varoittaa maailmanlaajuisesta ruokakriisistä

Venäläinen miljardööri Andrei Melnitshenko ennakoi, että monilla viljelijöillä ei ole varaa lannoitteisiin. Hänen mukaansa Ukrainan sota voi synnyttää maailmanlaajuisen ruokakriisin, minkä vuoksi hän vaatii sen lopettamista.

Venäläinen lannoitemiljardööri Andrei Melnitshenko uskoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi sysätä maailmanlaajuiset elintarvikemarkkinat ruokakriisiin.

14.3.2022 16:45

Lannoitteiden hinnat nousevat kiivaasti. Oligarkki Andrei Melnitshenko arvioi tänään maanantaina, että tilanne haittaa yhä enemmän maanviljelijöitä. Hän muistutti, että elintarvikeketjut ovat vahingoittuneet jo aiemmin koronapandemian vuoksi.

– Yksi tämän kriisin uhreista on maatalous ja ruoka, Melnitshenko ennakoi uutistoimisto Reutersille tiedottajansa välityksellä lähettämässä sähköpostiviestissään.

Hän arvioi, että lannoitteiden roima kallistuminen nostaa ruuan hintaa ja johtaa todennäköisesti ruokapulaan maailman köyhimmissä maissa.

Melnitshenko on perustanut Venäjän suurimpiin kuuluviin lannoitteiden ja hiilen tuottajiin kuuluvat EuroChemin ja Suekin. Typpeä, fosfaatteja ja potaskaa valmistava EuroChem kertoo kuuluvansa maailman viiden suurimman lannoiteyrityksen joukkoon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti torstaina, että elintarvikkeiden hinnat nousevat maailmanlaajuisesti lannoitteiden kallistumisen vuoksi, jos länsimaat aiheuttavat ongelmia Venäjän viennille. Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriö kehotti venäläisiä lannoitteiden tuottajia keskeyttämään vientinsä aiemmin tässä kuussa.

Venäjän osuus maailman lannoitetuotannosta 13 prosenttia. Maa on on suuri potaska-, fosfaatti- ja typpipitoisten lannoitteiden tuottaja. Kyseiset aineet ovat tärkeimpiä viljelykasvien ja maaperän ravinteita.

50-vuotias Melnitshenko on venäläinen, mutta syntynyt Valko-Venäjällä. Hän kertoo tiedottajansa Reutersille lähettämässään lausunnossa, että hänen äitinsä on ukrainalainen.

Forbes-lehti on laskenut, että Melnitshenkon omaisuus on 11,1 miljardin dollarin arvoinen.

Viime viikolla Melnitshenko erosi sekä EuroChemin että Suekin hallituksista ja johdosta. Vaikka hän vaatii nyt sodan lopettamista, pakotteet koskevat jo häntä. Italian poliisi takavarikoi perjantaina hänen luksusjahtinsa, jonka arvo on yli puoli miljardia euroa.

Venäjän rikkaimmista liikemiehistä myös Mihail Fridman, Pjotr ​​Aven ja Oleg Deripaska ovat vaatineet rauhaa Ukrainaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?