Jokereita rahoittava oligarkki pelkää paluuta vuoteen 1917, jos länsiyhtiöiden omaisuutta takavarikoidaan

Nikkelimagnaatti Vladimir Potanin on huolissaan sijoittajaluottamuksen katoamisesta vuosikymmeniksi. Potanin on yhtiönsä kautta myös Jokereiden rahoittaja.

Vladimir Potanin arkistokuvassa vuodelta 2017.

Venäjän jättäneiden länsiyhtiöiden omaisuuden takavarikoiminen romuttaisi sijoittajaluottamuksen ja veisi maan takaisin vuoden 1917 vallankumouksen levottomiin aikoihin.

Näin varoittaa nikkelijätti Norilsk Nickelin pääomistaja, Venäjän rikkaimpiin kuuluva Vladimir Potanin Telegram-viestissään.

– Se veisi meidät sata vuotta taaksepäin vuoteen 1917 ja sen seuraukset – maailmanlaajuinen sijoittajaluottamuksen puute Venäjään – tuntuisi vuosikymmenien ajan, Potanin sanoo.

Hänen mukaansa Venäjän ei tulisi nyt paiskoa ovia takanaan kiinni, vaan yrittää pitää kiinni taloudellisesta asemastaan, jonka edistämiseen se on käyttänyt paljon aikaa.

Venäjän pääministerin Mihail Mishustinin mukaan maan hallitus ehdottaa, että Venäjältä lähteneille länsiyhtiöille asetettaisiin ulkoinen asiain- tai pesänhoitaja. Menettelyn tarkempi toteuttamistapa on vielä epäselvä.

Venäjän johdossa käydään keskustelua siitä, kuinka kovin toimin maan tulisi vastata muun maailman sille asettamiin pakotteisiin. Presidentti Vladimir Putin on sanonut maan pysyvän avoinna niille, jotka haluavat harjoittaa liiketoimintaa siellä.

Norilsk Nickelillä on nikkelijalostamo myös Harjavallassa, ja Norilsk Nickel Harjavalta on jääkiekkoseura Jokereiden rahoittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?