Fortumin tytäryhtiö Uniper kirjaa liki miljardin euron tappion Nord Stream -putkesta

Uniper kirjaa Nord Stream 2 -kaasuputkisaatavista jättitappion. Yhtiö jatkaa nykyisten sopimusten mukaista kaasun tuontia Venäjältä.

Uniperin rahoitussaatavat Nord Stream 2- kaasuputkesta ovat 987 miljoonaa euroa. Yhtiö tekee koko summasta alaskirjauksen.

8.3. 9:13

Energiayhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniper tekee jättimäisen alaskirjauksen Ukrainan sodan vuoksi. Fortum kertoo tiedotteessaan, että Uniper kirjaa alas rahoitussaatavansa Nord Stream 2 AG:hen, joka on Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektin projektiyhtiö.

Uniper on yksi projektiyhtiön rahoittajista, ja sen rahoitussaatavat ovat 987 miljoonaa euroa. Ne sisältävät lainan ja kertyneet korot.

Uniper valmistautuu venäläisen tytäryhtiönsä Unipron mahdolliseen myyntiin, mutta valmistelut on jouduttu keskeyttämään ”vallitsevien olojen vuoksi”. Uniper omistaa pörssiin listatusta Uniprosta liki 84 prosenttia.

Uusia investointeja Uniper ei tee Venäjälle eikä siirrä varoja Venäjän tytäryhtiöönsä toistaiseksi. Yhtiö on tänään ilmoittanut, että se ei myöskään enää sovi uusia pitkiä sopimuksia venäläisten kaasutoimittajien kanssa eikä uusi hiilen toimitussopimuksia, kun ne erääntyvät.

Silti yhtiö aikoo jatkaa nykyisten sopimusten mukaista maakaasun tuontia. Se perustelee tätä sillä, että nykyisillä sopimuksilla on keskeinen rooli luotettavan kaasunsaannin varmistamiseksi saksalaisille kotitalouksille ja teollisuudelle Euroopassa.

Uniper on pyrkinyt hajauttamaan polttoainehankintojaan ja valmistautuu mahdollisiin lyhyisiin katkoksiin kaasuntoimituksissa Venäjältä.

Ylipäätään Uniper aikoo hajauttaa polttoaineidensa hankintaa.

Alaskirjauksen vuoksi Fortum ei enää kirjaa projektiin liittyviä vuosittaisia noin 100 miljoonan euron korkotuloja. Arvonalentuminen kirjataan Fortumin tämän vuoden tammi-maaliskuun tulokseen muissa rahoituserissä. Yhtiö ilmoittaa, että se oikaistaan, eikä tilanne vaikuta vertailukelpoiseen nettotulokseen.

Fortumin huomauttaa, että sen strategiana on vähentää fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa liiketoimintaa Venäjällä.

Uniper kertoi viime viikolla, että se on aloittanut uudelleen suunnittelun, joka koskee nesteytetyn maakaasun (LNG) tuontiterminaalin rakentamista Saksan Wilhelmshaveniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?