Valio ja Paulig jättävät Venäjän

Elintarvikeyhtiöt Valio ja Paulig luopuvat liiketoiminnastaan Venäjällä.

7.3.2022 9:32 | Päivitetty 7.3.2022 15:28

Valio ja Paulig ilmoittavat luopuvansa liiketoiminnastaan Venäjällä. Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme sanoi, että Valio tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen itsenäiseen Ukrainaan. Alasajo alkaa heti.

–  Valiolla ei ole eettisiä toimintaedellytyksiä jatkaa Venäjällä ja lopetamme siksi toimintamme Venäjällä, Hurme sanoi tiedotteessa.

Valion Suomen, Ruotsin, Baltian ja Venäjän toimintoja johtava Elli Siltala vastasi STT:n kysymyksiin sähköpostitse. Hän totesi, että eettisten syiden lisäksi Valiolla on myös käytännön perusteita lähteä Venäjältä.

–  Liiketoiminnan edellytyksenä on luonnollisesti myös ennakoitava lainsäädäntöympäristö, toimiva pankkijärjestelmä sekä toimiva hankintaketju raaka-aineille.

Valiolla on sulatejuustotehdas Moskovan lähellä, sopimusvalmistuskumppaneita sekä myyntikonttorit Pietarissa ja Moskovassa. Yhtiö työllistää Venäjällä noin 400 henkilöä. Liikevaihto Venäjällä on noin 85 miljoonaa euroa.

Siltalan mukaan on vielä liian aikaista arvioida, mitä sulatejuustotehtaalle tapahtuu. Liiketoiminta Venäjällä on Siltalan mukaan ollut viime vuosina kannattavaa, mutta tässä vaiheessa ei voi arvioida, onko Valion mahdollista tulevaisuudessa rauhan oloissa palata Venäjän markkinoille.

–  Tällä hetkellä on mahdotonta arvioida tulevaisuutta Venäjällä, Siltala sanoi.

Valio ilmoitti viime viikolla lopettavansa kaiken viennin Suomesta Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Samalla raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien tuonti Venäjältä Suomeen lopetettiin.

Valiolla oli ennen Krimin miehitystä vuonna 2014 mittavat markkinat Venäjällä, mutta Venäjän vastapakotteet pysäyttivät viennin. Viola-sulatejuusto on ollut Venäjällä tunnettu merkki jo neuvostoaikoina. Suosio on kestänyt.

–  Viola on erittäin suosittu Venäjällä, ja se on ollut Valion avainbrändi Venäjällä. Osuutemme keskeisillä markkinoilla Moskovassa ja Pietarissa on jo noin kolmannes sulatejuustoista, Siltala kertoi.

Paahtimon tuotanto Venäjän markkinoille

Pauligilla on Venäjällä kahvipaahtimo Tverissä Moskovan pohjoispuolella, ja se työllistää maassa noin 200 henkilöä. Paahtimon tuotanto myydään pääosin Venäjällä. Itse paahtimon kohtalosta ei ole vielä tietoa, kertoi toimitusjohtaja Rolf Ladau, joka vastasi STT:n kysymyksiin sähköpostitse.

–  Valitseva tilanne on johtanut siihen, että liiketoiminnan jatkaminen Venäjällä ei ole mahdollista, Ladau totesi.

Ladaun mukaan liiketoiminta Venäjällä on ollut kannattavaa, mutta ruplan heikkeneminen ja kahvin kallistuminen heikentävät kannattavuutta erittäin nopeasti.

–  Pauligin kahvipaahtimo Tverissä suljetaan heti, kun nykyiset jäljellä olevat työntekijä- ja asiakasvelvoitteet on täytetty. Vielä emme tiedä, mitä paahtimolle fyysisesti tapahtuu, Ladau sanoi.

Venäjä ja sitä ympäröivät maat muodostavat liiketoimintayksikön, joka edustaa noin viittä prosenttia Pauligin liikevaihdosta. Valko-Venäjälle ei toimiteta tuotteita ja muiden maiden osalta arviointityö on käynnissä.

Fiskarskin lähtee

Myös Fiskars Group ilmoittaa luopuvansa kaikesta liiketoiminnastaan Venäjällä. Päätöksellä ei ole merkittävää vaikutusta yhtiön taloudelliseen asemaan tai tulokseen tänä vuonna. Venäjän toiminnan liikevaihto on ollut noin prosentti konsernin koko liikevaihdosta.

Fiskars lopetti jo aiemmin tuotteidensa viennin Venäjälle. Yhtiö on toiminut paikallisesti lähinnä Fiskars-brändinsä kautta ja on työllistänyt noin 70 henkeä Moskovassa ja Pietarin alueella.

–  Tässä tilanteessa, Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja aiheutettua valtavan humanitäärisen katastrofin, meille on selvää, että emme voi jatkaa toimintaamme Venäjällä. Varmistamme, että liiketoiminnasta luopuminen tehdään huomioiden paikallinen henkilöstö ja lainsäädäntö, sanoo toimitusjohtaja Nathalie Ahlström tiedotteessa.

Raisio lomauttaa

Venäjän viennin lopettamisesta aiemmin kertonut Raisio kertoi aloittavansa muutosneuvottelut kalanrehuyhtiö Raisioaquassa. Neuvottelut voivat johtaa yli 90 päivän lomautuksiin, ja niiden piirissä on koko 30 hengen vahvuinen henkilöstö.

Raisio on vienyt Venäjälle elintarvikkeita ja kalanrehuja, ja suurin osa Venäjältä kertyneestä liikevaihdosta on tullut kalanrehujen viennistä. Raisioaquan tuotannosta kaksi kolmannesta on suuntautunut Venäjälle.

Turun satama torjuu venäläisalukset

Turun kaupunki ja Turun Satama ilmoittivat päättäneensä, että Turun satamaan ei toistaiseksi vastaanoteta venäläisiä aluksi vastalauseena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Käytännön merkitys jää periaatteelliseksi, sillä venäläisalusten osuus Turun sataman liikenteestä on noin kahden prosentin luokkaa, kertoo Turun Sataman toimitusjohtaja Erik Söderholm.

Sodan alettua Turku on keskeyttänyt ystävyyskaupunkisuhteet Pietarin kaupungin kanssa, sulkenut Pietarissa toimivan Turkukeskuksen sekä jäädyttänyt kulttuurivaihtoon liittyvän toiminnan. Turku myös ilmoitti poistaneensa presidentti Vladimir Putinin vuonna 2013 asettaman Itämeren suojeluun liittyvän laatan Forum Marinumin edestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?