Öljyn hinnan uskotaan pysyvän korkealla tänä vuonna – hurjin ennuste povaa jopa 185 dollarin barrelihintaa

Raakaöljyn hinta kävi torstaina korkeimmillaan kymmeneen vuoteen.

Brent-öljylaatu on peräisin Pohjanmeren alta. Kuvassa ranskalaisen Totalin porauslautta Skotlannin itäpuolella.

Öljynviejämaiden järjestö Opec kumppaneineen päätti tämän viikon kokouksessaan, että se jatkaa tuotantonsa kasvattamista aiempien suunnitelmiensa mukaisesti vain vähitellen.

Opec ja sen tärkeimpänä niin sanotun Opec+-ryhmän kumppanina Venäjä sopivat tuotantorajoituksista aikanaan juuri öljyn hintaa nostaakseen, mutta nyt raakaöljyn hinta on noussut reippaasti taannoisesta alhostaan ja kiihdyttänyt inflaatiota ympäri maailmaa.

Hinnannousulle ei näy loppua, sillä Venäjän sotatoimet ja sille asetetut pakotteet ovat vaikuttaneet öljyn tarjontaan. Venäjä on huomattava öljyntuottaja ja -viejämaa.

Uutistoimisto Reutersin 35 ekonomistille ja analyytikolle tekemän kyselyn mukaan Pohjanmeren Brent-öljy maksaisi tänä vuonna keskimäärin 91,15 dollaria barrelilta, kun tammikuussa odotuksissa oli 79,16 dollaria.

Mahdollisena pidetään huomattavasti korkeampiakin hintoja. Yhdysvaltalaispankki JP Morganin yhden ennustevaihtoehdon mukaan hinta saattaisi nousta vuoden loppuun mennessä jopa 185 dollariin. Keskimäärin hinta olisi kuitenkin 98 dollaria.

Korkeimmat keskihinnat löytyvät Rabobankin ja Raiffeisenin ennusteista. Edellinen odottaa Brentin maksavan tänä vuonna keskimäärin yli 111 dollaria barrelilta ja jälkimmäinen 110 dollaria barrelilta.

Viime viikolla Brent-öljyn barrelihinta nousi yli sadan dollarin ensimmäistä kertaa vuoden 2014 jälkeen ja nousi eilen lähes 120 dollariin. Tänään perjantaina hinta on liikkunut runsaassa 112 dollarissa.

– Hinta voi nousta 150 dollariin ja korkeammaksikin, jos Yhdysvallat ja sen liittolaiset kiristävät toimiaan Venäjän öljynviennin rajoittamiseksi. Vapaata tuotantokapasiteettia ei ole tarpeeksi, jotta sillä voitaisiin korvata Venäjän viennin huomattava vähentyminen, konsulttiyhtiö Stratas Advisors johtaja sanoo Reutersille.

Viime päivinä tarjonta on supistunut häiriöiden vuoksi noin kahdeksan prosenttia eivätkä Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) päätös vapauttaa varmuusvarastoista 60 miljoonaa barrelia tai Iranin mahdollinen lisätuotanto ehkä riitä tätä paikkaamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?